Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.8.2002 08:43:14 / LF
Spannmålspriserna lägre än ifjol
Spannmålsuppköparna kom senaste vecka ut med de första prisnoteringarna för höstsäsongen. De första noteringarna låg några euro lägre per ton än motsvarande priser senaste år, vilket SLC är missnöjt med. Enligt Tage Ginström, verksamhetsledare på SLC, finns det ingen orsak att sänka priserna i detta skede från motsvarande priser ifjol.
- Industrin går händelserna i förväg och försöker redan nu ta ut den sänkning av interventionspriserna som planeras enligt halvtidsöversikten av EU:s jordbrukspolitik, säger Ginström. Då handeln nu verkar köra igång med låga priser skulle det åtminstone vara viktigt att det blir ordentliga stigande pristrappor under vintern. Pristrapporna är viktiga för att få ett jämnt utbud på spannmål under vintersäsongen, påpekar Ginström.
Raisio bolagens öppningspriser för vete av grundkvalitet var 127 euro/ton vid leverans till Raisio och 128,5 euro/ton vid leverans till Nokia. Rågpriset i Nokia låg på 125 euro/ton. Foderkorn köps in till 102 euro/ton i Raisio.
Finska foder har hittills endast gett ut sitt pris för foderkorn, som ligger på 102 euro/ton vid mottagningsplatserna i Vasa, Seinäjoki, Åbo och Kotka. Samtidigt som prisnoteringarna gavs ut så presenterade Finska foder även sin nya tabell för kvalitetsprissättning. Med den nya tabellen strävar Finska foder enligt inköpschef Reijo Laine till att i högre grad bestämma priset på spannmålen enligt vad den skall användas till vid förädlingen. Varje spannmålsslag har sin egen tabell med fyra eller fem kvalitetsklasser.
Avena bolagens priser för spannmål som levereras inom augusti ligger på 127 euro/ton för vete, 121 euro/ton för råg och 95 euro/ton för korn. För havrens del varierar priset i augusti mellan 92 och 100 euro/ton, beroende på mottagningsplats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab