Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.9.2015 / Landsbygdens Folk
Svenska mjölkbönder demonstrerade i Stockholm
Vitklädda jordbrukare började redan tidigt på morgonen dela ut mjölk och samla underskrifter på ett antal tunnelbanestationer. Några bönder anlände också med traktorer till huvudstaden för att delta i den stora samlingen på Mynttorget.
På ort och ställe tog landsbygdsministern emot de många namnunderskrifterna som uttryckte stöd för svenska bönder och svensk mjölk. Några klara besked om hjälp till producenterna gav Sven-Erik Bucht däremot inte.
Landsbygdsministern hänvisade till åtgärder i den livsmedelsstrategi som ska presenteras nästa vår. Det räcker inte, underströk Helena Jonsson från Lantbrukarnas Riksförbund som var huvudarrangör för manifestationen tillsammans med Sveriges Mjölkbönder.
Läget är akut och det krävs att regeringen agerar nu. Ord måste bli till handling och till konkreta åtgärder i budgeten, sade Jonsson.
De svenska bönderna efterlyser akuta likviditetsåtgärder för att trygga mjölkproduktionen på kort sikt. Detta är särskilt angeläget då de utlovade statliga lånegarantierna verkar gå i stöpet.
Bönderna vill också ha utdelning för de stränga miljö- och djurskyddsreglerna i Sverige. Svenska livsmedel är säkra men blir dyrare att producera. Ett centralt krav är högre kompensationer för dieselskatten, som är högre än i Danmark och Finland.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab