Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
18.9.2015 / Landsbygdens Folk
En tredjedel av jordbruken utan företagarinkomst
- Situationen förvärras av att även mjölkproduktionsnäringens lönsamhet försvagas klart i år. Detta är av stor betydelse eftersom mjölkgårdarna står för cirka hälften av landets sammanlagda företagarinkomst från jordbruket, konstaterar forskare Jukka Tauriainen på Luke.
Jordbruksföretagens omsättning stannade 2014 på samma nivå som året innan, d.v.s. cirka 141.000 euro. Jordbruksstöden utgjorde 36 procent av omsättningen. Produktionskostnaderna ökade med en procent, till 186.000 euro. Efter att produktionskostnaderna dragits av blev förlusten för jordbruks- och trädgårdsföretagen nästan 29.000 euro. Företagarförlusten var sju procent större än 2013.
Företagarinkomsten stannar på 16.900 euro. Detta innebär att företagarfamiljen fick 37 procent både av timlönskravet på 15,1 euro och av kravet på 4,7 procent i avkastning på eget kapital.
Avkastningen på totalt kapital har varit negativ sedan 2002. År 2014 stannade avkastningen på totalt kapital på -2,3 procent. Då har också företagarfamiljens krav på lön för eget arbete dragits av som kostnad.
Om både kostnaderna för eget och främmande kapital dras av från intäkterna till fullt belopp, får man fram den arbetsinkomst som är företagarens lön. För lite under 2.000 arbetstimmar stannade arbetsinkomsten i genomsnitt på 50 cent per timme.
År 2014 var växthusproduktionen mest lönsam. Trots nedgången i mjölkpriset som började i slutet av året, hade mjölkproduktionen den nästbästa lönsamheten. Övrig nötkreatursskötsel var trea. Regionalt var lönsamheten bäst i mellersta och norra Finland, d.v.s. för jordbruk i C-stödområdet.
Lönsamhetsmålet uppnåddes av nio procent av företagen. Av gårdarna var cirka hälften nötkreatursgårdar. Cirka 40 procent av gårdarna var spannmålsgårdar, övriga växtodlingsgårdar och trädgårdar. Över 60 procent av gårdarna var större än genomsnittet.
År 2014 var andelen jordbruksföretag som inte fick någon företagarinkomst alls 36 procent.
- Det är oroväckande att antalet gårdar utan inkomst var fler än året innan. I år kommer andelen troligen att växa ytterligare, befarar Tauriainen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab