Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
11.9.2015 / Landsbygdens Folk
EU stöder krisjordbruk med en halv miljard euro
Ministrarna hade egentligen räknat med att få tentera agrarkommissionär Phil Hogan om planerna, men Hogan var sjukskriven. I stället måste Jyrki Katainen redogöra för innehållet, i egenskap av kommissionens viceordförande för bland annat jobb och tillväxt.
Katainen marknadsförde paketet som en robust och handlingskraftig åtgärd. Han försäkrade att stöden framför allt är avsedda för mjölksektorn i länder där producenterna har hamnat mest i kläm under det svåra marknadsläget.

Särskild hänsyn till drabbade länder
Vid fördelningen av pengarna lovar kommissionen att ta hänsyn till krisens ojämna återverkningar. Paketet ska innehålla stöd till alla medlemsländer men kommissionen eftersträvar en "rättvis, målinriktad och verksam" fördelning.
Enligt Katainen ska den största uppmärksamheten fästas vid medlemsländer som har drabbats särskilt hårt av den negativa marknadsutvecklingen. Några konkreta siffror nämndes däremot inte på måndagens möte.
En majoritet av medlemsländernas jordbruksministrar välkomnade kommissionens paket, men var ännu inte redo att rösta om innehållet. Regeringarna efterlyser först mer information om detaljerna.
Medlemsländernas experter diskuterar krispaketet denna veckas fredag i den särskilda jordbrukskommittén. I början av nästa vecka samlas jordbruksministrarna till en informell träff i Luxemburg och har då tillfälle att föra fortsatta samtal.
Ordförandelandet Luxemburg skyndar på ärendet. Luxemburgs jordbruksminister Fernand Etgen eftersträvar ett beslut i början av nästa vecka. Det förutsätter att en del av den informella ministerträffen genomförs som ett officiellt möte.
Finlands jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen var i princip nöjd över att kommissionen har presenterat ett konkret åtgärdspaket, men beklagade att fördelningen av stöden ännu förblev öppen.
Enligt ministermötets ordförande Fernand Etgen ska krispaketet finansieras ur kommissionens egna medel. Jordbrukets krisreserv belastas inte. Intäkterna från EU-ländernas mjölkböter används inte heller för ändamålet.

Tre huvudpunkter
Kommissionens förslag baserar sig på tre huvudsakliga målsättningar. Åtgärderna ska lätta på gårdarnas likviditetsproblem, stabilisera marknaderna och förbättra rättvisan i leverantörskedjan.
Riktade stöd ska beviljas alla medlemsländer i form av individuella kuvert med stöd till mjölksektorn. Kommissionen lovar att inom kort offentliggöra fördelningsnyckeln.
Medlemsländerna får betala 70 procent av gårdsstöden före den 16 oktober, förutsatt att kontrollerna har utförts. Tidigare gällde 50 procent. Upp till 85 procent av landsbygdsstöden kan också utbetalas före nämnda datum.
På marknadssidan vill kommissionen bland annat utvidga den privata lagringen för skummjölkspulver och ost. Man är också redo att öppna ett nytt lagringsprogram för griskött.
Mer anslag ska användas för säljfrämjande åtgärder. Kommissionen vill ytterligare förbättra EU:s mjölkplattform MMO för bättre prognoser om läget på mjölkmarknaden. EU ska fortsätta att söka nya exportmarknader för livsmedel.
Utdelningen av livsmedel till sociala ändamål ska effektiveras via bland annat programmen för skolmjölk och -frukt. Den pågående flyktingkrisen ger enligt kommissionen möjligheter att förbättra flyktingmottagningen genom effektivare utdelning av mat.

Dragkamp om interventionspriser
Kommissionen vägrar hårdnackat att höja interventionspriserna, vilket bland annat Frankrike har krävt. Detta vore ett återfall till den gamla jordbrukspolitiken, resonerar man vid generaldirektoratet i Bryssel.
Frankrikes jordbruksminister Stéphane Le Foll förklarade på mötet att han ska fortsätta att kämpa för ett högre interventionspris för skummjölkspulver. Det är den effektivaste utvägen att sänka överutbudet på EU:s mjölkmarknad, betonade han.
Flera jordbruksministrar ställde sig skeptiska till de praktiska möjligheterna att betala en större andel av gårdsstöden redan i oktober. Kontrollerna måste i så fall inskränkas för att undvika sanktioner för medlemsländer och producenter.
Enligt uppgift har agrarkommissionär Phil Hogan lovat att följa en pragmatisk linje i sammanhanget, så att pengarna kan betalas ut i förtid.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab