Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.9.2015 / Landsbygdens Folk
Tiilikainen och Rehn presenterade bioekonomiska spetsprojektet
Avsikten är att förbättra handelsbalansen i Finlands livsmedelsproduktion med 500 miljoner euro. För tillfället lär vi ha ett årligt underskott på cirka 2,5 miljarder.
Regeringens vill vidare satsa på vatten- och fiskvård för att främja både inhemsk konsumtion och export.
Därutöver ska verksamhetsförutsättningarna för livsmedelskedjan underlättas genom att förenkla förfarandena kring tillstånd och ansökningar. De här frågorna ska vara utredda i december 2016 och lättnaderna vara verkställda ett år senare. Regeringen lovar också se över konkurrenslagstiftningen.

Mera virke ut från skogen
Inom skogsbruket vill regeringen satsa 50 miljoner euro under tre år på att öka uttaget av virke från skogen med 15 miljoner kubikmeter årligen. Verktygen blir enligt regeringen att främja generationsväxlingar och företagsmässigt skogsbruk. Reglerna kring det här ska vara i kraft i januari 2017. Målet är också att storleken på skogslägenheterna ökar.
Regeringen vill även utveckla tillgången på information om våra skogar samt tjänster på internet. Om det här ska ett lagförslag läggas fram om ett års tid.
Därutöver är det meningen att byggandet i trä ska främjas genom att avlägsna hinder i regler och direktiv. Beredningen av de här reformerna inleds redan den här månaden.
Vidare vill regeringen främja investeringar inom skogsindustrin och satsa på forskning och innovationer inom såväl den mekaniska skogsindustrin som bioekonomin.

Öka produktionen av biobränsle och biogas
För att främja användningen av förnybar energi satsar regeringen 100 miljoner euro under tre år. Meningen är att förnybar energi står för mer än hälften av vår energiförbrukning efter 2020 samt att vår självförsörjningsgrad på energi där också torv räknas med som energikälla ska överstiga 55 procent.
I det gemensamma pressmeddelande som Kimmo Tiilikainen och Olli Rehn gav ut i onsdags heter det att de största möjligheterna finns i att öka produktionen av flytande biobränslen och biogas.
Regeringen börjar nu i höst att bereda en energi- och klimatstrategi som ska gälla fram till 2030, och som ska presenteras för riksdagen i december nästa år. Under 2017 lägger regeringen fram ett lagförslag om förnybar energi och senare samma år ett lagförslag om biobränsle.

Samhällsslam ska återanvändas
Regeringen vill även satsa 40 miljoner euro under treårsperioden på att främja återanvändning av samhällsslam och minska utsläpp av näringsämnen i våra vatten. Så som det framgått av regeringsprogrammet har regeringen för avsikt att fira det självständiga Finlands 100 års jubileum 2017 med att anlägga en ny nationalpark. Meningen är att komma med ett lagförslag i oktober 2016.
Dessutom vill regeringen främja förutsättningarna för vandrande fiskstammar.
De enskilda ministrarna presenterar under den här veckan regeringens spetsprojekt i tur och ordning.
Finansministeriet ska i alla fall ännu gå igenom de aviserade summorna. Regeringen ska sedan enas om det ekonomiska pusslet i anslutning till budgetmanglingen nästa vecka.
I sammanhanget berättade Kimmo Tiilikainen att regeringen kommer att grunna på jordbrukets akuta lönsamhetsproblem efter att EU:s jordbruksministrar diskuterat frågan på måndag samt i anslutning till behandlingen av årets tredje tilläggsbudget.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab