|
14.8.2015 / Landsbygdens Folk
Nitratförordningen uppdateras
Ett av förslagen är att höstgödslingen ska förkortas med två veckor. Åtgärden koncentrerar gödslingen till växtperioden och minskar därmed risken för att näringsämnena rinner bort. Tidpunkten för gödsling på våren ska på motsvarande sätt att flyttas till ett tidigare datum. Ett nytt förslag om reglering av forsforgödsel har också lagts fram.
Parallellt med förordningen bereder jord- och skogsbruksministeriet ett utvecklingsprogram för landsbygden. Till förslagen för utvecklingsprogrammet hör ett investeringsstöd för byggande och täckande av gödselstäder, system för gödselhantering och byggande av behållare. Systemet för miljöersättning ska stödja gödselspridning under vegetationsperioden och placering av flytgödsel på åkrar.
Miljöministeriet utreder i samband med förnyelsen av miljöskyddslagen hurdana avvikelser i tiden för gödsling som kan godkännas och anges i förordningen. En avvikelse skulle exempelvis kunna vara att riklig nederbörd har hindrat spridningen av gödsel. Många frågor har strömmat in om hur man ska tolka förordningen, vilket miljöministeriet svarade på genom att lista en del av svaren på sin webbplats.
Gödselstäder ska förses med tak
Täta tak över gödselstäder och behållare hindrar regnvatten att fylla upp utrymmet och bidrar till minskning av ammoniakutsläpp och lukt. De nya direktiven kräver att alla djurgårdar med mer än 25 kubikmeter torrgödsel per år måste ha en täckt gödselstad. Mindre mängder ska förvaras på ett tätt flak eller motsvarande underlag. Gödselstaden kan också täckas med skärmtak eller en tät presenning.
Större mängder får lagras i en gödselstad kombinerat med ett flak i gårdens omedelbara närhet. Den tillåtna sammanlagda mängden som får finnas på gården är dock den samma, alltså 25 kubikmeter åt gången. Gödselstaden ska ha en kapacitet för tolv månaders gödsel. Om det finns en mindre gödselstad, med exempelvis tio månaders kapacitet, får det inte utöver det finnas ett flak.
Tätheten på bottnen av gödselstaden ska motsvara asfalt, men kan också bestå av makadam eller till exempel ett plastlager. Det har inte angetts något minimikrav för storleken på bottnen men det måste åtminstone täcka de områden där maskiner eller utrustning används under lastningen. Alla gödselrännor i djurstall ska vara vattentäta.
Även gårdar med djur som går utomhus året om måste ha gödselstad men den kan vara mindre i storlek. Gödsel som ansamlas i rastgårdar måste genast avlägsnas till gödselstaden eller återvinnas som gödselmedel. De nya lagringsvolymerna är baserade på naturresursinstitutets uppgifter om produktionsdjurens utsöndring.
Gödselfabrikat och torrgödsel
Torrsubstansen för gödselfabrikat och torrgödsel ska vara minst trettio procent. Information om torrsubstansen fås från den senaste varudeklarationen för partiet.
En stack för efterkompostering kan anläggas i januari och måste spridas ut senast i oktober och myllas ner inom samma dygn. Stacken ska täckas över med filtmaterial, torv eller hackad halm. Man behöver inte anmäla efterkompostering.
En ny stack får placeras bredvid den senaste och den nya platsen behöver inte vara på ett annat skifte. Lagret på stackens botten kan bestå av hackat hö, flis eller exempelvis kutter beroende på kompostens ändamål.
Lagring i exceptionella situationer
Flytgödsel kan på samma grunder som torrgödsel lagras i stack om den sugits upp av torv och har en torrsubstans på minst trettio procent. I fall det finns risk för smitta ska en veterinär avgöra om flytgödseln går att lagra i stack.
Lagring i stack kan också ske på åkermark som tillhör andra gårdar men då krävs en anmälan av verksamhetsutövare på gården varifrån gödseln kommer. Samma sak gäller gödselfabrikat och gödsel men då är ska den som tar emot varan göra anmälan.
Anmälningarna ska göras via en särskild blankett eller kan också inom snar framtid utföras elektroniskt på miljöministeriets webbplats. En anmälan får täcka flera stackar.
Användning av gödselmedel
Systemet för miljöersättning kräver att markkarteringsprover där jordarten analyseras utförs, antingen som ett beställningsarbete eller av jordbrukaren själv om yrkeskunskapen finns.
Stallgödsel och organiska gödselfabrikat får inte föras ut på åkern utanför tillåtna tidsangivelser. Åkern ska bearbetas inom ett dygn om inte gödseln placeras direkt i marken. Ett undantag är växtbestånd där gödseln tillåts spridas på markytan före den 15 september, ifall avsikten är att upprätthålla en mångårig vall. Efter den 15 september ska all gödsel spridas genom placering i marken.
Kravet på nedmyllning gäller alla sluttande delar av åkerskiften som har en yta på minst 25 ar. Skiftets lutning kan kontrolleras med en grundkarta eller med hjälp av uppgifter i Jordbrukarens webbtjänst Vipu.
Trädgårdsodlingar inkluderas också i förordningen. Förordningen tillämpas dock inte på permanenta grödor, exempelvis femåriga buskar. Det innebär att till exempel ekologiska äppelträd, som odlas på en åker större än 25 ar och har en lutning över 15 procent, kan gödslas med organiska gödselfabrikat utan krav på nedmyllning.
Om betesmarken omfattar både åker och exempelvis skog beräknas inte den näring som blir kvar efter stallgödseln i skogen som gödsling av betesmark. Gödseln för åkermarken beräknas som en procentandel av hela arealen.
Förordningen tillämpas också på de flesta kryddväxterna. För organiska bifraktioner som inte godkänts med stöd av lagen om gödselfabrikat finns inget godkännandeförfarande. Organiska bifraktioner kan till exempel vara pressvätska från ensilage och avrinning. Förordningen tillämpas inte på gamla höbalar, lökskal eller blast, men också de ska tas om han så att de inte förorenar miljön.
Gödselanalyser
Alla gårdar som använder mer är 25 kubikmeter stallgödsel per år till gödselmedel direkt på åkern måste utföra en gödselanalys.
Gödselanalyser ska precis som bokföringen bevaras i minst tio år. Analyserna ska utföras vart femte år och bör användas så länge den är giltig ifall resultaten är tillgängliga före den 1 april. Om uppgifter saknas används tabellvärdena. Det går inte att ta ett medeltal om skilda analyser utförts.
De nuvarande tolkningarna av direktiven går att finna på ministeriets hemsida via fliken för aktualiteter. Kopior av de uppdaterade dokumenten ha också sänts till kommunernas jordbrukssekreterare samt andra intressegrupper, så att samtliga parter kan ta del av den uppdaterade tolkningen.
|
|