|
14.8.2015 / Landsbygdens Folk
"Käftsmäll" för Ålandsmejeriets chef som ändå har styrelsens förtroende
Johannes Snellman ser det som en "käftsmäll" att ett tiotal av ÅCA:s leverantörer i ett brev till ÅCA:s styrelse krävt att han sparkas som företagets verkställande direktör.
- Min yrkesroll ifrågasätts. Det ser jag som ett utslag av den oro som råder, men det ger mig också ett kvitto på att jag inte har lyckats kommunicera på ett bra sätt till alla leverantörer, kommenterar Snellman och lovar att försöka förbättra sig.
ÅCA:s styrelseordförande Trygve Sundblom, som själv är mjölkbonde med ett 40-tal mjölkande kor, fick i måndags ta emot ett brev där ca en tredjedel av mejeriets återstående 27 andelsägare krävde att Johannes Snellman avsätts som vd.
På tisdagen hade ÅCA:s styrelse ett möte tillsammans med en del av de kritiska andelsägarna och Sundblom tycker att det var en konstruktiv träff för att diskutera orsaken till kritiken.
- Vi identifierade en del av problemen och ska tillsammans komma fram till den bästa lösningen för ÅCA, kommenterar Sundblom och förklarar att ÅCA:s styrelsen har fortsatt förtoende för Johannes Snellman som vd.
Flygande humla
Vid en presskonferens på onsdagen gjorde Snellman jämförelsen att lilla Ålandsmejeriet är en humla som flyger fast det inte borde gå.
Han räknar upp fyra punkter som medverkar till att mejeriet hittills har klarat sig:
- Tack vare allt stöd och uppmuntran som vi dagligen upplever via konsumenternas val både här på Åland och i omgivande regioner.
- Fast vi har en jätteliten hemmamarknad fungerar det ändå tack vare närmarknaderna som ger volym för att nå kritisk grundvolym.
- ÅCA har ett bredare sortiment på den åländska marknaden än någonsin tidigare och alla produkter ger ett positivt bidrag tack vare att kritisk grundvolym nås.
- ÅCA är att betrakta som ett gårdsmejeri jämförbart med till exempel Wapnö och Emåmejeriet i Sverige.
Snellman betonar att man från ÅCA:s sida är mycket tacksam för det stöd och engagemang som konsumenterna visar.
- Vi vill dessutom vara en leverantör för alla som vill ha mat med mera smak och som produceras på nära håll med omtanke om natur, miljö, människor och djur.
Överutbud och prispress
Sedan ett tiotal åländska mjölkbönder nu i augusti börjat leverera sin mjölk till Arla får Ålandsmejeriet ta emot ca 14 miljoner liter mjölk per år.
Även om ÅCA:s ambition är att ta emot all mjölk på Åland och att trygga tillgången på åländsk mjölk i ett längre perspektiv måste man enligt Snellman konstatera att situationen är en annan nu än för tre år sedan när visionen om 1.000 kor lanserades.
- Den tidigare mjölkbristen som gjorde att vi fick tacka nej till försäljning har övergått i ett läge med överutbud på alla marknader med stark prispress som följd. I ett sådant läge kan det finnas fördelar med att ha lite mindre mängder att hantera.
Johannes Snellman påpekar att ÅCA-ledningens vilja är och har varit att nå ut till medlemmarna med tät och bra information.
- Informationskanalerna är därför flera för att fylla det nödvändiga behovet, men tyvärr måste vi konstatera att vi inte har lyckats till alla delar trots den höga ambitionsnivån.
Satsningar ger rätt resultat
Johannes Snellman påpekar också att de många satsningar satsningar och åtgärder som ÅCA genomfört de senaste året ger resultat.
Bageriet Ålandsbagarn är på väg mot sitt bästa rörelseresultat på flera år, biogasanläggningen Gastronomen levererar förmånlig energi, nya ostmogningslagret bOSTaden sparar kostnader och drivs med biogas/flis samt grön el, linjen för syrade mjölkprodukter förbättrar företagets täckningsbidrag och helägda dotterbolaget Ålandsmejeriet Finland ökar varje år försäljningen till dagligvaruhandeln på fastlandet.
Inför framtiden är det enligt Snellman viktigt att kunna sälja en större andel färskmjölk samt att ha en anpassad och flexibel produktion med fortsatt fokusering på resultatförbättrande åtgärder.
|
|