Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
14.8.2015 / Landsbygdens Folk
Fonterra sänker mjölkpriset och beviljar farmarna krediter
Ännu i slutet av maj ställde koncernen 3,16 euro i utsikt, vilket ungefär motsvarar 0,30 euro per kg. Medlemmarna får därutöver en liten återbäring. Återbäringen uppges variera mellan 0,24 och 0,30 euro. Fonterra räknar in 10.600 producenter.
Till skillnad från exempelvis EU noteras mjölkpriset i Nya Zeeland per kg råvara (milk solid), som grovt taget kan betraktas som priset på ett kg mjölkpulver.
Fonterras styrelseordförande John Wilson konstaterar att det finns ett stort överutbud på mjölk ute i världen. Det pressar noteringarna nedåt. Marknadsstörningarna drar längre ut på tiden än väntat och har blivit ett globalt problem för alla mjölkproducenter.
Enligt Wilson kan man emellertid skönja svaga tecken på att världsproduktionen av mjölk börjar minska. Det väcker förhoppningar om ett något bättre mjölkpris under den pågående säsongens fortsatta förlopp.
Fonterra har sänkt prognosen för medlemmarnas mjölkproduktion med två procent, jämfört med fjolåret. Men Wilson medger att de nyazeeländska mjölkbönderna står inför svåra tider.
Koncernen lovar därför att bevilja sina medlemmar en kredit som är räntefri under två år för att överbrygga svårigheterna och förhindra likviditetsproblem på gårdarna. Den första utbetalningen sker i oktober.
Krediten återbetalas först då mjölkpriset har stigit över ett tröskelvärde på 3,61 euro per kg/MS. Fonterra kalkylerar att finansieringen kostar koncernen 259 miljoner euro fram till december 2015.
Branschorganisationen DairyNZ beräknar att Fonterras medlemmar kan förlora sammanlagt 1,5 miljarder euro på det låga mjölkpriset. Prissänkningen på mjölk väntas också försvaga andra delar av näringslivet på Nya Zeelands landsbygd.
Organisationen utgår från att 90 procent av de nyazeeländska mjölkproducenterna blir tvungna att ta lån för att finansiera sina kostnader då intäkterna faller. En genomsnittlig mjölkgård kan förlora mellan 150.000 och 170.000 euro under förestående år.
Några producentorganisationer har krävt att Fonterra tillfälligt ska ställa in sina GDT-auktioner tills marknaden har återhämtat sig. Enligt producenterna bidrar auktionerna till att förstärka volatiliteten på marknaden.
Fonterras ledning anser att resonemanget är fel. Mjölkauktionerna återspeglar enbart den obalans som just nu råder på den globala marknaden. Detta åskådliggörs tydligt via GDT. Överskottsproblemet går inte att lösa genom att avskaffa auktionerna.
Mjölknoteringarna på GDT sjönk föregående vecka för tionde gången i följd. Prisindexet rasade med 9,3 procent till sin lägsta nivå sedan tretton år. Det starka prisfallet chockade hela mejeribranschen världen över.
GDT är världens största internationella plattform för online-handel med en rad mejeriprodukter. GDT-auktionerna drivs av Fonterra och arrangeras varannan vecka. Auktionen betraktas som refererens för den globala prisutvecklingen på mjölk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab