|
7.8.2015 / Landsbygdens Folk
Priserna på agrarprodukter stagnerar på världsmarknaden
OECD och FAO ger årligen ut en prognos över utvecklingen på marknaderna för jordbruksprodukter. Enligt forskarnas utblick kommer handeln med jordbruksprodukter att utvecklas långsammare än under de senaste tio åren.
Det låga oljepriset kan också bidra till att livsmedlen blir billigare, eftersom kostnaderna för energi och gödselmedel sjunker. Samtidigt förlorar produktionen av den första generationens biobränslen en del av sin attraktivitet.
Enligt experterna går utvecklingen mot en koncentration där råvaruexporten handhas av färre länder medan ett ständigt växande antal länder blir importörer. Enligt OECD är det riskfyllt om en relativt liten grupp av länder försörjer den globala marknaden med råvaror.
För mjölkprodukter av olika slag utgår rapporten från att priserna i reala termer är som lägst år 2015 och ett par påföljande år. Därefter stabiliseras priserna på en något högre nivå. Den nivån ser dock ut att bli betydligt lägre än de senaste fem åren.
Priserna kan komma att variera kraftigt från ett år till ett annat, vilket innebär att världsmarknadspriserna under vissa perioder också kan bli avsevärt högre. Exporten av mjölkprodukter väntas koncentreras till Nya Zeeland, EU, USA och Australien.
En faktor som i stor utsträckning kan påverka världsmarknaderna för mejeriprodukter är utvecklingen i Kina. Landets import har ökat snabbt de senaste åren men det är svårt att avgöra om den utvecklingen kommer att fortsätta.
Enligt OECD och FAO ser den kinesiska konsumtionen ut att öka i något långsammare takt än tidigare. Samtidigt fortsätter Kinas egen produktion av mejeriprodukter att tillta och utvecklas vidare.
Detta leder till att importen av mejeriprodukter ökar betydligt långsammare än tidigare vilket sätter en press nedåt på världsmarknadspriserna. Under det första halvåret 2015 har den kinesiska importen minskat kraftigt jämfört med motsvarande period förra året.
Det skulle tyda på att perioden med snabbt ökande kinesisk import är över och att landet skulle gå tillbaka till mer normala nivåer.
Sjunkande priser för foderspannmål kan bidra till lägre priser för kött. Lönsamheten inom köttproduktionen kan dock förbättras, jämfört med det senaste decenniet då foderkostnaderna belastades av en stark volatilitet.
Spannmålspriserna väntas förbli låga under prognosperiodens första år, som en följd av de stora lagren och ett lågt oljepris. På medellång sikt kan efterfrågan börja öka och produktionskostnaderna stiga långsamt. Då stiger också priserna, tror OECD och FAO.
En förstärkt efterfrågan på socker i utvecklingsländerna kan medföra en återhämtning för det svaga sockerpriset. Mycket beror emellertid på den osäkra utvecklingen i Brasilien, som är världens största producent.
|
|