Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
24.7.2015 / Landsbygdens Folk
EU fortsätter att lagra mjölkprodukter
Läget är särskilt svårt för producenter av mjölk, griskött, frukt och grönsaker. Finlands jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen framhöll att det ryska importförbudet förorsakar graverande problem för landets jordbruk.
Ur finländsk synpunkt är situationen svårast inom mjölk och griskött, sade Tiilikainen. Han påminde om att alla tänkbara verktyg inom den gemensamma jordbrukspolitiken borde användas för att stabilisera marknaderna och trygga producenternas inkomstnivå.
Under mötet lovade Hogan att förlänga lagringsstödet för mjölk, då de nuvarande stöden utgår den sista september. Han var ändå ovillig att höja interventionspriset med argumentet att en sådan åtgärd kan hota mjölksektorns dynamik.
Enligt Hogan vill kommissionen i första hand låta marknadskrafterna arbeta. Han anser att mjölk- och grisproducenterna måste reagera på den låga prisnivån genom att minska utbudet.
Talrika östeuropeiska länder samt Frankrike och Österrike krävde däremot politiska åtgärder för att stöda priset. Den franska jordbruksministern Stéphane Le Foll anklagade i sammanhanget Hogan för att vara likgiltig för producenternas problem.
Enligt Le Foll kommer läget att försämras ytterligare om kommissionen inte reagerar. Frankrike, Polen, Ungern, Belgien, Tjeckien, Slovakien och Slovenien krävde högre interventionspriser då det nuvarande skyddsnätet inte täcker produktionskostnaderna.
Hogan ansåg för sin del att höga interventionspriser är kontraproduktiva. Mjölkproducenterna borde i stället lyssna till marknadens signaler och anpassa produktionen. Om anpassningsprocessen försenas, blir följderna ännu värre.
Agrarkommissionen var lika ovillig att lyssna på de medlemsländer som krävde stöd för privat lagring av griskött. Bland annat Österrike, Frankrike och Danmark efterlyste stöd för griskött men Hogan gav inte med sig.
Han argumenterade att de privata lagringsstöden under våren inte hade avsedd effekt. Hogan medgav att priset har sjunkit något, men detta beror enligt honom mest på säsongbetingade faktorer.
Några delegationer tog också upp behovet av stöd för sockersektorn, med tanke på en mjuklandning efter kvotavvecklingen år 2017. Men Hogan hänvisade till att sockerproduktionen har varit skyddad länge och bör nu vara redo för en fri marknad.

Skolmjölken kan fortsätta
Phil Hogan berättade också att EU-kommissionen är beredd att hålla fast vid de nuvarande programmen för mjölk och frukt i skolorna. Han uppmanade rådet och parlamentet att pröva förslaget att slå ihop de båda programmen.
Den förra agrarkommissionären Dacian Cioloș föreslog senaste år att de två programmen för skolmjölk och -frukt ska förenas för att bli effektivare. Den nya kommissionen under Jean-Claude Juncker har däremot tvivlat på det vettiga med en fortsatt EU-finansiering.
En ny EU-rapport som kom ut i maj har nu skingrat betänkligheterna. Enligt rapporten finns det goda argument att fortsätta med programmen. Detta förutsätter att rådet och parlamentet ska godkänna stöden.
Förhandlingar kommer att föras med parlamentet under hösten. Enligt minister Kimmo Tiilikainen finns det ändå skäl till oro, eftersom parlamentet vill förändra finansieringsmodellen under en övergångstid på sex år.
I värsta fall kan Finland i så fall förlora upp till 75 procent av den nuvarande EU-finansieringen. Detta kan hota det nuvarande skolmjölkprogrammet, som enligt Tiilikainen fungerar bra i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab