Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
22.5.2015 / Landsbygdens Folk
Sipilä tror ännu på ett regeringsprogram under nästa vecka
När det gäller de ekonomiska ramarna gick Juha Sipilä inte heller i detalj med gruppens arbete, men av allt att döma ingår ramarna i de 1,5 miljarder euro som ska utgöra regeringens anpassningsåtgärder för sysselsättning och tillväxtrelaterade inbesparingar.
Behandlingen av spetsprojekten fortsatte under gårdagen.
Juha Sipilä höll i onsdags fast vid att förutsättningarna för att bilda en regering ska finnas redan den här månaden och att de ekonomiska ramarna skulle vara klara att presentera nästa veckas onsdag.
Den bioekonomiska arbetsgruppen leds enligt den förteckning som uppdaterats i måndags av sannfinländaren Pirkko Mattila med partikamraten Iiro Silvander som sekreterare och Martti Mölsä som medlem. Från centern turar Jari Leppä, Antti Kaikkonen och Mauri Pekkaringen varandra och så sitter där även Anne Kalmari och Helena Pakarinen. Från samlingspartiet sitter Kai Mykkänen, Janne Sankelo och Tiina Rytilä.
I onsdags vid 20-tiden hade gruppen hunnit höra följande sakkunniga: Från jord- och skogsbruksministeriet kanslichef Jaana Husu-Kallio, avdelningschef Risto Artjoki och ekonomichef Esa Hiiva. Från arbets- och näringsministeriet kanslichef Erkki Virtanen, överdirektör Riku Huttunen, industrirådet Petteri Kuuva och regeringsrådet Päivi Janka. Från miljöministeriet kanslichef Hannele Pokka.
Därutöver har gruppen hört projektdirektör Oskari Nokso-Koivisto från projektet Ny energipolitik, professor Markku Wilenius från universitetet i Åbo samt professor Jyrki Niemi från naturresursinstitutet.
Arbetsgrupperna har haft fria händer att höra vem de vill, men utgångspunkten har varit att professionella lobbare inte haft ärende till statsrådets festvåning Smolna där förhandlingarna pågår.
Under onsdagen var i vilket fall som helst den stora frågan anpassnings- och sparpaketet på 10 miljarder euro. Juha Sipilä gjorde under presskonferensen ett försök att presentera paketet, vilket inte var någon lätt sak eftersom delarna hänger ihop med varandra på olika sätt.
I de 10 miljarderna ingår alltså sysselsättning och tillväxt samt villkorliga inbesparingar på 1,5 miljarder. Den största summan på 4,5 miljarder gäller inbesparingar och strukturförnyelser inom den offentliga förvaltningen vars effekt ska synas senast 2021.
Reformen av strukturerna inom social- och hälsovården, känd som "SOTE" står för 3 miljarder, och lättnad av kommunala skyldigheter för 1 miljard.
Avsikten är att statsbudgeten ska vara i balans 2021, men enligt planerna fortsätter inbesparingarna efter det.
Enligt vad Juha Sipilä uppgav i onsdags kommer regeringsförhandlarna inte att hålla presskonferenser nu på några dagar, men han sade att det blir intensiva förhandlingar om de ekonomiska ramarna för valperioden under veckoslutet.
Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini underströk att den svåraste biten i förhandlingarna är de inbesparingar, som måste genomföras.
Parterna hade inte ännu beslutat om eventuella sammanslagningar av ministerierna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab