Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
22.5.2015 / Landsbygdens Folk
Trafikdödat vildsvin
Flera jägare från Hammarlands jaktvårdsförening kom också till olycksplatsen och hjälpte till att ta hand om det döda djuret, som under förmiddagen togs ur och flåddes innan kroppen hängdes in i ett kylrum.
Olika prover har tagits från vildsvinet och skickats till livsmedelssäkerhetsverket Evira för att kontrollera förekomsten av exempelvis trikiner. Landskapets jaktförvaltning har också tagit prover för att se om vildsvinet bär på svinpest.
Alla "röda" organ som hjärta, mjälte, lever, njurar och lungor sänds till Evira för en bedömning av vildsvinets allmänna hälsotillstånd. Ett DNA-prov ska ge svar på frågan om varifrån djuret kommit till Åland.
Ålands Producentförbund har aktivt arbetat för utrota de möjligen importerade vildsvinen innan de etablerar en fast stam på Åland. Landskapsregeringen är på samma linje och har tidigare under våren beviljat två personer tillstånd att sätta ut vildsvinsfällor i Hammarland. Tills vidare har dock ingen av fällorna haft påhälsning.
Jordbrukaren Ralf Fagerholm i Näfsby är en av många som på sina marker flera gånger sett spår av vildsvin. Han upplever det döda vildsvinet som en positiv nyhet, även om han helst hade sett att djuret dödats genom jakt.
- Omkring den 1 maj såg jag att ett vildsvin till och med varit och bökat på mina marker. Minst ett vildsvin tycks hela tiden ha rört sig mellan grannbyarna här.
Rikhard Eriksson i Hammarland Mellantorp är den ena av de två personer i Hammarland som fått landskapsregeringens tillstånd att sätta ut en vildsvinsfälla. Hans fälla ligger fågelvägen bara någon kilometer från den plats där vildsvinskrocken inträffade.
Fällan har ännu inte fångat något byte, men däremot har Rikhards viltkamera vid åtelplatsen fångat 400-500 bilder på en vildsvinsgalt enbart under de två senaste månaderna.
- Den galten liknar väldigt mycket det djur som dödades i krocken, konstaterar Rikhard Eriksson, men kan förstås inte garantera att det handlar om samma djur.
Han är själv jägare, men han hoppas ändå liksom jordbrukarna att man snabbt får bort alla vildsvin på Åland.
- Man kan inte bara tänka på sig själv.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab