Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
22.5.2015 / Landsbygdens Folk
Danska grisproducenter stämplas av MRSA-debatt
Det visade sig att producenter som har MRSA i familjen oroar sig över omgivningens reaktioner. Man informerar helst bara den närmaste familjekretsen och undviker att ge besked till grannar, skolor eller dagvårdsinstitutioner.
Enligt Politiken händer det att MRSA-positiva jordbrukare blir sämre behandlade på privata sjukhus eller möts med misstanke. Barn från grisgårdar är inte alltid välkomna till privat dagvård, oberoende av om hemgården skulle vara smittad eller inte.
Branschorganisationen Landbrug & Fødevarer anser att MRSA-debatten ensidigt har fokuserats på grishållningen. Organisationens ordförande Martin Merrild och VD Karen Hækkerup varnar för en orättvis häxjakt mot grisproducenterna och deras familjer.
Svinbakterier är bara är en liten del av antibiotikaproblemet, skriver Merrild och Hækkerup i en debattartikel i Politiken. MRSA har oförtjänt blivit synonym för en "sjuk grisproduktion". Medierna riktar oöverlagda och hätska inslag mot grisbranschen.
Medierna borde hellre gå ut med information om hur mycket antibiotika som används i andra EU-länder. I exempelvis Tyskland används mer än fyra gånger mer läkemedel än i Danmark.
Skribenterna hänvisar till att man på producenthåll har lagt fram ambitiösa mål som siktar på att sänka antibiotikaförbrukningen. Miljoner satsas på forskning för att minska spridningen av smitta.
Det finns ingen som hellre vill slippa MRSA än Landbrug & Fødevarer och dess medlemmar, skriver Merrild och Hækkerup. De påminner om att de inslagna motåtgärderna gör mest nytta om omgivningen visar en större förståelse.
Branschen önskar sig en bredare och mer balanserad debatt som ger danskarna en realistisk och nyanserad bild av läget. Detta gäller inom grisproduktionen, på landets sjukhus, i utlandet och resten av samhället.
Skribenterna poängterar att resistenta stafylokocker är ett förhållandevis litet problem i Danmark, jämfört med Sydeuropa. Risken att smittas i sydliga länder är betydligt större än i Danmark. Ändå kräver ingen att turisterna ska isoleras vid hemkomsten.
Jämförelsen kan åskådliggöra de påhopp som grisproducenterna upplever. I medierna kretsar åtskilliga historier om hur farligt det sägs vara att uppehålla sig i närheten av en grisproducent, hans hustru eller barn.
Enligt Merrild och Hækkerup är den bästa lösningen att kräva att andra länder minskar användningen av antibiotika inom djurproduktionen, samtidigt som Danmark fortsätter att gå i täten för en positiv utveckling. Så kan man bäst stävja framtida resistensproblem.
Samtidigt bör man också erkänna att MRSA är ett stort samhällsproblem som berör betydligt fler områden än bara grisproduktionen, skriver Merrild och Hækkerup i sin debattartikel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab