Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
22.5.2015 / Landsbygdens Folk
EU vill förbjuda läkemedel i djurfoder
EU:s nya hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis har lovat att EU i framtiden inte ska tillåta en preventiv insats av antibiotika via djurfoder. Enligt Andriukaitis ska endast sjuka djur få behandlas med antibiotika.
Antibiotika inom djurhållningen hör till de hetaste diskussionsämnena i den europeiska unionen. MRSA-debatten om resistenta bakterier har ytterligare aktualiserat frågan om sambandet mellan veterinärmedicin och den mänskliga hälsan.
EU-parlamentet antog på tisdagen en resolution om bättre patientsäkerhet med avseende på den ökande resistensen mot antibiotika. I sammanhanget noteras också antibiotikans roll inom veterinärmedicinen.
Parlamentet förespråkar en ansvarsfullare användning av antibiotika inom djurhållningen. Foder som innehåller läkemedel ska endast få användas för behandling av sjuka djur. Antibiotika borde inte längre användas för gruppbehandlingar av hela djurbesättningar.
Tre lagförslag om antibiotika diskuteras just nu i parlamentet. Tillsammans bildar de ett stort åtgärdspaket som ska förhindra en utbredning av antibiotikaresistens. En av de viktigaste punkterna är att inskränka eller förbjuda användningen av reservantibiotika inom djurhållningen. Reservantibiotika används hos människor då vanliga antibiotika inte har avsedd effekt.
Parlamentet ska rösta om paketet under sommaren. Därefter följer förhandlingar med medlemsländerna. Om allt går enligt planerna kan parterna nå enighet under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab