Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
5.8.2002 08:35:07 / LF
Tröskningen har inletts
Den varma och torra sommaren har fått ut skördetröskorna på spannmålsfälten i södra Finland tidigare än normalt. I Åboland tröskades en del höstvete redan senaste helg, uppger Peter Fritzén, växtodlingsrådgivare på Finska Hushållningssällskapet.
Det var sorterna Ramiro och Tarso som stod först i tur. Fukthalten var vid tröskningen så låg som 17 procent, men kärnorna var delvis skrumpna, vilket tyder på att spannmålen lidit en del av sjukdomar under växtsäsongen.
Rågen har inte mognat lika jämnt som höstvetet men även tröskningen av rågen förväntas snart komma i gång. Spannmålsskörden i Åboland verkar enligt Fritzén att bli ”någorlunda hyfsad”.
I Svartå i västra Nyland inleddes tröskningen av råg och höstvete i mitten av veckan, uppger Jan Grönholm, växtodlingsrådgivare på Nylands svenska lantbrukssällskap. Fukthalten för de första rågskiftena låg omkring 18 procent. I det tidiga kornet finns en hel del grönskott, vilket ännu kan skjuta upp tröskningen av kornet ett tag.
– Ifjol var det mest vatten i grönskotten, vilket gjorde att man fick bort dem vid torkningen med förrensaren. Det lönar sig därför att gå ut och kolla de egna kornfälten. Om det är mest vatten i grönskotten är det bara att tröska, men om de gröna kärnorna är i degmognadsstadiet så måste man vänta, berättar Grönholm.
Spannmålen har lidit en del av torkan, men vilken inverkan detta kommer att ha på skörden vill Grönholm inte spekulera om förrän skörden framskridit.
– De två regniga veckorna för en månad sedan ledde till att Septoriaangreppen på spannmålen fullkomligt exploderade. Dessa sena angrepp har säkert dragit ner skörden en del.
I östra Nyland inleddes tröskningen redan i början av veckan. Henry Wikholm, jordbrukare i Kullo, inledde tröskningen av Saana korn i måndags. Skörden har dragits ner ”både av blöta och torka” och Wikholm uppskattar att skördenivån är drygt två tredjedelar av normal skörd.
I Österbotten kommer tröskningen troligtvis att inledas nästa vecka. Ulrika Wikman som är växtodlingsagronom vid Österbottens svenska lantbrukssällskap gissar att skörden kommer att vara rätt normal, åtminstone för de bestånd som inte lidit så mycket av torkan tidigare i somras. Den torra växtperioden har lett till att spannmålsbestånden i Österbotten är ganska låga och liggsäd förekommer endast i liten omfattning.
Även på Åland får tröskningen ännu vänta, uppger Joachim Regårdh som är växtodlingsrådgivare på Landsbygdskonsult.
– Rågen ser ännu lite blöt ut, men nästa vecka kommer man säkert i gång om vädret håller i sig, menar Regårdh.
Den torra försommaren har lett till en del problem med ogräs i oljeväxter och sockerbetor. Enligt sockerbetsrådgivare Jan-Erik Back vid Österbottens svenska lantbrukssällskap har speciellt svinmållan varit besvärlig. Torkan har bland annat gjort att de markverkande herbiciderna haft dålig verkan.
Tillväxten för sockerbetorna verkar god i hela Svenskfinland och sockerbetorna har enligt växtodlingsrådgivarna väl kunnat utnyttja det varma vädret för tillväxten.
Blomningen för rybsen har varit jämn i Österbotten, medan den i Åboland varierade mellan olika bestånd. Enligt Peter Fritzén blommade en del av rybsen allför snabbt innan regnen kom i slutet av juni. De bestånd som var senare och blommade under de regniga veckorna hade en mera utdragen och jämn blomning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab