Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
15.5.2015 / Landsbygdens Folk
Fritt fram att exportera kvigor till Ryssland
Det retade upp en hel del producenter som ställde sig frågan: Varför ska vi exportera kvigor till ett land som inte importerar våra produkter?
- Jag har förståelse för att många producenter blev förbannade i höstas. Många tyckte det var fel att ett företag som Faba medverkar i exporten på grund av den rådande situationen. Personligen förhåller jag mig kritisk till att exportera kvigor till ett land som motarbetar våra produkter, säger Mikael Åsvik, ordförande för ÖSP:s mjölkutskott.
Mjölkproducent Niclas Sjöskog, tillika styrelsemedlem i Faba, förstår att exporten av kvigor till Ryssland kan väcka känslor. Speciellt efter förfrågningen i höstas.
- En del producenter tyckte att det var onödigt att vi ska exportera kvigor till Ryssland på grund av deras importförbud mot våra produkter. Jag kan ha förståelse för det tankesättet och att en del upplever det motstridigt, säger Sjöskog.
Men har han inget emot export av kvigor. Den avgörande faktorn i hans ståndpunkt är att exporten till Ryssland inte påverkar den inhemska mjölk- eller nötköttsproduktionen.
- Ryssland importerar på årsbasis tiotusentals kvigor uppskattningsvis. I fjol exporterade Finland 300-400 livdjur och vår andel i exporten är mycket liten och därför påverkar det inte vår egen produktion, menar Sjöskog.
Ryssland är självförsörjande på mjölkprodukter till cirka 70-80 procent och har därmed ett behov av att importera. De största exportörerna av kvigor är bland annat Holland, Tyskland och Danmark. Sjöskog ser det som vettigt att Finland deltar i exporten och hänvisar till överskottet.
- Vi har i Finland ett överskott på kvigor. Det syns tydligt på utbudet på olika webbplatser. På grund av det är det bättre att sälja en del av överskottet än att föra dem till slakt. Det ger ett högre netto i fickan för producenterna, säger han.
Hur stor är skillnaden?
- Utan mervärdeskatten inräknad är priset för en kviga över 1.000 euro, medan slaktpriset ligger på cirka 500-600 euro. Priset är nästan dubbelt högre att sälja, säger Sjöskog.
Med tanke på dagens låga mjölkpris och att ekonomin på många mjölkgårdar är trängd råder Sjöskog alla som har kvigor att sälja att göra det.
- Om inte vi säljer gör någon annan det. Jag tror att de flesta mjölkproducenter behöver varje cent de kan få och därför är det fritt fram att sälja.
Mikael Åsvik understryker också att varje producent fattar egna beslut. På gårdsnivå kan ekonomin gynnas kortsiktigt av några sålda kvigor.
- Många gårdar är trängda och det är klart att det är positivt om man får lös några tusenlappar genom att sälja kvigor. På det viset har jag förståelse för att en del besluter att sälja. Men är perspektivet nationellt tycker jag det är fel att sälja kvigor till Ryssland, säger Åsvik.
Faba bedriver en mycket högklassigt avelsverksamhet. Som exempel har en finländsk ko en medelproduktion på över 9.000 kilo mjölk per år, medan samma i siffra i Ryssland är endast omkring 5.000 kilo.
- Djurmaterialet och aveln förklarar bara en del och jag misstänker att de ryska producenternas största problem är utfodringen. Hur som helst står finländsk genetik och vår huvudras Ayshire högt i kurs i Ryssland, säger han.
Och fortsätter:
- Men Faba säljer varken affärshemligheter eller ny genetik till Ryssland och ingen finländsk producent säljer primärt de bästa kvigorna.
Jonas Laxåback, husdjursombudsman på SLC:s, MTK:s och Pellervos kontor i Bryssel, ser inte heller någon motsättning i att Faba exporterar kvigor till Ryssland.
- Jag ser inga risker med det, utan det är bra att man utnyttjar en marknad för kvigor som inte har avsättning i Finland. Faba har exporterat kvigor redan länge och jag tycker det är bra om man kan hålla en fot i landet också i fortsättningen. För om inte vi exporterar gör någon annan det, säger Laxåback.
Den här beställningen uppgår till 150 djur. Kvigorna ska vara dräktiga. Producenter som är intresserade av att sälja kan ta kontakt med Faba.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab