Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
15.5.2015 / Landsbygdens Folk
Tyska grisproducenter köar till välfärdsprogram
Arrangörerna bakom "Initiative Tierwohl" har bokstavligen tagits på säng av producenternas stora intresse. Hittills har 4.650 producenter anmält sig. De bygger om sina ladugårdar och investerar stora belopp i djurvälfärdsfrämjande åtgärder.
Nu står det klart att långtifrån alla kommer att få delta. Fonden är begränsad och medlen räcker endast för ett välfärdstillägg till drygt 2.000 gårdar. Resten hamnar på en väntelista och det är oklart om de överhuvudtaget får delta.
- Vi hade inte kalkylerat med ett så omfattade intresse, medger initiativets presschef Patrick Klein. Enligt honom är detta ett uttryck för att branschen är betydligt bättre än sitt rykte. Det stora gensvaret visar att producenterna tar djurvälfärd på allvar.
Medaljens baksida är att tusentals kandidater måste gallras bort, fastän de redan har lagt ut pengar. Nu försöker arrangörerna rangordna ansökningarna på basen av datum då välfärdsåtgärderna har införts på gården.
Granskningar har redan inletts på gårdarna för att kontrollera att de anmälda åtgärderna och ombyggnaderna genomförs enligt kraven. Gårdar som får underkänt betyg faller bort och kan i sin tur ge plats plats för andra kandidater som väntar i kön.
De flesta av gårdarna på väntelistan har trots allt mycket små chanser att få delta. Det har väckt ett stort missnöje och telefonerna går varma på arrangörshåll och hos jordbrukspolitiker.
Åskilliga gårdar har redan hunnit minska antalet djur för att uppfylla platskriterierna och kalkylerar med pengarna. De får problem om det förväntade välfärdstillägget uteblir. I vissa fall avgör lotten vem som ska få delta. Detta har väckt särskilt många upprörda känslor.
Nu försöker arrangörerna skaffa mer pengar till fonden, som finansieras av de stora handelskedjorna. De betalar in fyra cent per kilo sålt kött, men kontraktet står fast till år 2017. Fram till dess finns det knappast mer pengar att hämta på det hållet.
Man ska nu försöka locka fler regionala affärer med i projektet, men deras ekonomiska muskler är svagare. Mycket mer än de 85 miljoner euro som samlas in under det första året torde inte stå i utsikt, befarar initiativets verkställande direktör Alexander Hinrichs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab