Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
15.5.2015 / Landsbygdens Folk
Fyra EU-länder kräver utökad grisvälfärd
Kravet på mer djurvälfärd initierades redan i december i fjol, i samband med ett möte mellan Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt, hans danska kollega Dan Jørgensen och Nederländernas jordbruksminister Sharon Dijksma.
De tre länderna representerar mer än en tredjedel av EU:s grisproduktion och går nu tillsammans med Sverige ut med ett initiativ till bättre grisvälfärd i hela unionen. Ett gemensamt krav lämnades till EU-kommissionen vid måndagens ministermöte.
Sveriges jordbruksminister Sven-Erik Bucht anslöt sig helt nyligen till ministergruppen, som för en dryg vecka sedan undertecknade en gemensam deklaration om saken. Till en början koncentreras fordringarna på en bättre djurhållning inom grissektorn.
Deklarationen avläts nyligen vid ett internationell konferens i Köpenhamn om grisvälfärd. Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt betonade att EU nödvändigt behöver en gemensam och enhetlig linje för grisskyddet.
Grispolitiken får inte variera mellan medlemsländerna, eftersom produkterna saluförs i ett gränslöst Europa. En god europeisk djurvälfärd "Made in Europe" kan också bli ett positivt kännetecken som gynnar EU-avsättningen på världsmarknaden.
Enligt den tyska jordbruksministern borde djurvälfärd bli en fast beståndsdel i handelsavtal och ges en tyngre vikt inom WTO och de internationella reglerna om världshandeln.
Schmidts danska kollega Dan Jørgensen poängterade likaså betydelsen av att djurvälfärden måste följa samma standarder i hela Europa. I annat fall riskerar grisarna att hamna i länder som har de sämsta förhållandena.
Länderna uppmanar EU-kommissionen att lägga fram ett förnyat förslag till grisdirektiv. Man vill bland annat minska antalet svanskuperade grisar och föreskriva kastrering av smågrisar med bedövning, ifall kirurgisk kastrering inte avskaffas de närmaste åren.
Ministrarna efterlyser dessutom mer sysselsättningsmaterial för grisar, praktiska åtgärder mot svansbitning och mer plats för djuren. På kravlistan finns också grupphållningssystem för suggor.
Den nya deklarationen konkretiserar det så kallade Vucht-avtalet som Tyskland, Nederländerna och Danmark undertecknade i december 2014. Det gemensamma målet för avtalet är att befästa EU:s roll som föregångare inom djurskyddet.
Länderna vill bland annat göra ett nytt försök att förkorta tiden för långa djurtransporter. Andra målsättningar är mer samarbete inom forskningen för att utveckla bättre system för djurhållning och minska användningen av antibiotika. Ministrarna har också inbjudit andra intresserade EU-länder att delta i samarbetet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab