Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
15.5.2015 / Landsbygdens Folk
EU ska förenkla de nya miljövillkoren
Bestämmelserna om ekologiska fokusområden har förorsakat stor förargelse bland EU:s jordbrukare ända sedan agrarkommissionär Dacian Cioloș introducerade dem under beredningen av den stora CAP-reformen.
Efter påtryckningar från producentorganisationer och EU-parlamentet gick Cioloș senare med på att lätta på bestämmelserna, till förtrytelse för miljörörelsen. Men reglerna är fortfarande alltför krångliga och opraktiska.
Cioloș efterträdare Phil Hogan lovade genast vid sitt tillträde att förenkla CAP . Miljövillkoren är en viktig punkt i hans målsättning. På måndagens ministermöte informerades medlemsländernas delegationer om planerna.
Rent konkret ska medlemsländerna få större friheter att anpassa miljövillkoren och de ekologiska fokusområdena efter de förhållanden som gäller i respektive länder - en frihet som länderna har efterlyst under hela reformprocessen.
Hogan utlovar mer flexibilitet när det gäller beräkningen av ekologiska fokusområden. Den kontroversiella definitionen av permanenta gräsmarker ska också få en översyn.
Agrarkommissionären berättade att odling av baljväxter inte automatiskt måste klassificeras som permanent gräsmark efter fem år. Detsamma ska gälla uttagen mark och arealer som är föremål för en miljöåtgärd.
Förslaget till nya regler för ekologisk produktion är annan het fråga som Hogan har fått i arv av sin företrädare. Cioloș förslag till ny ekoförordning skälldes genast vid lanseringen ut av ekobranschens aktörer, som betecknar den som direkt skadlig.
Hogan var efter sitt tillträde redan beredd att slänga ekoförordningen på sophögen, men medlemsländerna enades om att vänta på ett förändrat förslag. Sedan dess har det lettiska ordförandeskapet snickrat på en kompromiss.
Medlemsländerna är emellertid så starkt splittrade att ingen enighet kunde mobiliseras under måndagens ministermöte. Mest oeniga var ministrarna om årliga eller riskbaserade kontroller ska genomföras på gårdarna.
Gränsvärden för rester av kemiska växtskyddsmedel är en annan tvistefråga. Medlemsländerna har också olika åsikter om ekogårdarna ska få använda konventionellt utsäde och konventionell avelsboskap i produktionen.
Lettlands jordbruksminister Janis Duklavs lät den intensiva diskussionen pågå fram till kvällstimmarna, men utan resultat. Till slut beslöt ordföranden att bordlägga ärendet till nästa rådsmöte i juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab