Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
15.5.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentet tar snart ställning till nya ekoregler
Häusling (De Gröna) försöker mjuka upp kommissionens förslag till ekoförordning genom att avlägsna diverse regler som inte är praktiskt användbara. Det nuvarande förslaget anses vara mer avskräckande än uppmuntrande för ekologiskt intresserade jordbrukare.
Å andra sidan vill Häusling upprätthålla konsumenternas förtroende för den ekologiska produktionen genom årliga kontroller på gårdarna. Han avvisar samtidigt förslagen att införa riskbaserade kontroller.
Ekojordbrukare ska också framöver få använda konventionellt utsäde i lägen där tillgången på ekologiskt utsäde är begränsad. Samtidigt borde produktionen av ekologiskt utsäde främjas via CAP-stöd och mer forskning. Detta skulle på längre sikt förbättra utbudet.
Enligt Häusling är bristen på ekologiskt utsäde särskilt stor i de östeuropeiska länderna. Han konstaterar att det än så länge inte finns någon annan utväg än att tillåta konventionellt producerat utsäde och konventionell avelsboskap för ekoproduktion.
Rapportören säger nej till förslaget att införa gränsvärden för rester av kemiska växtskyddsmedel och andra preparat som är förbjudna inom den ekologiska produktionen. Därmed förläggs kontrollen till slutprodukten.
Häusling kastar också fram ett förslag till en europeisk ekobyrå med syfte att förbättra koordineringen av den ekologiska sektorn i EU. Byrån skulle bli en central för samordning av information och data om den ekologiska verksamheten.
EU-byrån skulle också övervaka de nationella kontrollmyndigheterna i medlemsländerna. Detta skulle förbättra möjligheten att hålla efter de nationella myndigheterna och säkerställa att ekoreglerna följs lika i alla länder.
Häusling beklagar att medlemsländerna tolkar lagar och förordningar på olika sätt. Detta bidrar till osäkerhet hos konsumenterna och förvränger konkurrensen mellan ekoproducenterna i EU.
EU-byrån skulle dessutom hålla kontakt med de nationella myndigheterna i länder som exporterar ekologiska produkter till EU. En central ekobyrå skulle gynna utbytet av information och avskräcka bedragare, resonerar Häusling.
Nu kan beredningen i parlamentet börja. I egenskap av rapportör och beredare försöker Häusling mobilisera starkt stöd för sina förslag. Detta är viktigt för att parlamentet ska stå sig i de kommande trilogförhandlingarna med rådet.
Martin Häusling är till sin utbildning lantbrukstekniker och driver en ekogård i Tyskland. Han är jordbrukspolitisk talesman för den gröna gruppen i EU-parlamentet. Parlamentets slutliga behandling av rapporten sker sannolikt i juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab