Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
8.5.2015 / Landsbygdens Folk
Dödlig bakterie hotar olivträd och vinrankor
Åtgärden anses vara nödvändig för att stoppa bakteriens utbredning till andra delar av Italien och övriga EU-länder. Den aggressiva bakterien kan också förstöra grödor som druvor, citrus, körsbär, plommonträd, ekar och prydnadsväxter.
Angripna träd torkar bort och dör. Xylella förökar sig snabbt i trädet och stoppar vattentransporten i stammen. Bakterien sprider sig snabbt från träd till träd och är nästan omöjlig att ta kål på då den väl har fått fäste i en region.
EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har utfärdat allvarliga varningar för en fytosanitär nödsituation som kan hota flera av Europas jordbruksområden. Xylella betecknas av växtpatologer som rena mördarbakterien.
Xylella är ett fruktat fenomen i USA och Latinamerika, men har tidigare inte förekommit i Europa. I Kalifornien började bakterien förstöra vinrankor på 1990-talet. I Brasilien har citrusplantager varit föremål för angrepp.
Experter tror att Xylella för några år sedan kom till södra Italien med kaffebuskar som hade importerats som prydnadsväxter från Costa Rica. Tydligen trivdes Xylella bra och hittade snabbt lämpliga värdträd i Apuliens olivlundar.
Där har bakterien förökat sig blixtsnabbt. Enligt de lokala myndigheterna har tio procent av Apuliens elva miljoner olivträd redan angripits. Smittan omfattar ett område på 40.000 hektar, men ytterligare 280.000 hektar är i fara då spottstritarna börjar flytta sig i maj.
EU hänvisar nu till sitt direktiv om växtkarantän. EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder har förpliktat de lokala myndigheterna i provinsen Lecce i Apulien att förhindra en ytterligare spridning av Xylella.
I klartext betyder detta att sjuka träd måste fällas och förstöras. I de norra delarna ska en flera kilometer bred karantänzon huggas. Samtliga träd måste bort och brännas upp, också de friska exemplaren. Området ska dessutom besprutas med insekticider.
Operationen har föranlett motstånd hos lokalbefolkningen. Demonstranterna är inte övertygande om att bakterien är orsak till träddöden. Mer än 20.000 personer har undertecknat en petition mot avverkningen.
EU måste till sist utöva tryck på regeringen i Rom för att sätta fart på skyddsåtgärderna. De sydeuropeiska grannländerna Frankrike, Spanien och Grekland fruktar smitta och kräver snabba ingrepp.
Enligt de italienska myndigheterna står redan 241.000 hektar olivträd under karantän, enbart i Lecce. Läget har trots alla åtgärder förvärrats, skriver italienarna i en rapport till EU.
Frankrike har redan stoppat importen av jordbruksprodukter från Apulien. Numera blockerar också Marocko och Algeriet importen av växtprodukter från Italien med hänvisning till Xylella-faran.
Livsmedelsmyndigheten Efsa påpekar att det är svårt att bekämpa importerade patogener när de väl har fått fotfäste i EU. Att förstöra träd är ingen effektiv lösning på sikt. Forskare undersöker olika möjligheter att göra olivträd resistenta mot bakterien.
Det stora problemet för växtforskningen är att olivträd växer extremt långsamt. Växtförädling av olivträd tar årtionden i anspråk. Därför måste man i första hand röja breda gator i förhoppningen att dämma upp spridningen.
Problemet behandlades nyligen också i EU-parlamentet, där jordbruksutskottets tidigare ordförande Paolo De Castro krävde ett aktivare grepp av kommissionen. Han påpekade att problemet angår hela EU och inte bara Italien.
Situationen i Apulien har också föranlett krav på kompensationer för odlarna och preventiva åtgärder för att minska risken för import av farliga växtpatogener. EU måste göra mer för att stoppa smittat material, anser parlamentet.
Man varnar också för andra importerade patogener såsom svartfläcksjukan, som har hittats i en citrusfrukt från Sydafrika. Parlamentet inskärper att importen av smittat växtmaterial måste förhindras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab