Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
8.5.2015 / Landsbygdens Folk
EU avslutar grislagringen
Lagringsstödet infördes den nionde mars. Sedan dess har slakterierna ansökt om lagringsstöd för sammanlagt 63.507 ton. De flesta ansökningarna gällde det korta stödet för en lagringsperiod på 90 dagar.
Danmark och Spanien sökte flitigast om lagringsstöd. Danmark utnyttjade stödet för omkring 15.000 ton, medan Spanien lagrade in 13.700 ton. Tyskland sökte stöd för knappt 8.000 ton och Polen för 7.600 ton griskött.
Mot slutet ansökte slakterierna endast stöd för relativt små mängder, eftersom priserna på EU-marknaden igen har börjat gå uppåt. Enligt kommissionen tyder det mesta på att grispriserna är på väg att stabiliseras.
Agrarkommissionär Phil Hogan var länge ovillig att diskutera stöd för grislagring, men gav i februari efter för kraven från flera viktiga grisproducerande länder som Frankrike, Belgien och Danmark.
Förespråkarna motiverade kravet med det starka prisfallet på gris efter det ryska importstoppet och den växande grisproduktionen i EU. Vid denna tidpunkt låg grispriset ännu 20 procent under medeltalet för de senaste fem åren.
Länderna hänvisade till att grisproducenterna under en längre tid måste kämpa med negativa inkomster och likviditetsproblem. Danmark hörde till de medlemsländer som starkast körde på en privat lagring.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab