Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
8.5.2015 / Landsbygdens Folk
Snart beslutdags för åländsk skogsfusion
På torsdagskvällen efter denna tidnings pressläggning ordnade Skogsägarförbundet på sitt kontor i Godby dessutom en informationsträff för sina andelsägare.
- Vi har sett att man aldrig kan informera för mycket, förklarar Skogsägarförbundets och dotterbolaget Ab Skogens vd Joakim Blom.
Han och Rundbergs vd Kennet Berndtsson har skrivit ett gemensamt "förord" i informations- och marknadsföringsbroschyren med namnet "Tillsammans för skogens bästa". Att broschyren sänts ut till andels- och aktieägarna först två veckor innan Skogsägarförbundets andelsstämma den 12 maj beror enligt Blom på att innehållet först måste godkännas av Finansinspektionen.
I informationsbroschyren betecknar Berndtsson och Blom sammanslagningen av de två företagens industriella verksamheter som en möjlighet till "förbättrad konkurrenskraft för den åländska skogen". De påpekar också att de två bolagens sågverk kompletterar varandra, eftersom Skogsägarförbundets såg i Godby är en klentimmerlinje och Rundbergs sågverk i Jomala Önningeby en grovtimmerlinje.
De betonar också att volymerna som hanteras är det viktigaste för alla skogsbolag. Sedan 2008 har den åländska avverkningsmängden ökat med 30 procent och var i fjol 230.000 kubikmeter. Men den hållbara åländska avverkningstakten beräknas till 350.000 kubikmeter.
I den lokala debatten inför fusionsbesluten har det bland annat kastats fram att hela operationen har kommit till för att rädda Carl Rundberg Ab, som i fjol gjorde en förlust på över 700.000 euro. Men detta stämmer inte enligt Joakim Blom.
- Diskussionerna om sammanslagning påbörjades långt innan vi visste om Rundbergs resultat för 2014. Och när vi i februari fick höra om den kommande förlusten i bokslutet lät vi genomföra en särskild revision av Rundbergs, för att se att förutsättningarna för synergierna fortsättningsvis fanns innan vi gick vidare med planerna. Det bör ytterligare påpekas att eventuella förluster stannar hos Rundbergs kvarvarande bolag, eftersom båda företagen lägger in lika stora nettotillgångar, poängterar Blom.
En annan farhåga bland Skogsägarförbundets medlemmar har varit att andelsägare med tilläggsandelar skulle få flera röster på stämmorna och därmed kunna driva igenom fusionen till fördel för det nya bolagets stora aktieägare. Blom förklarar att detta inte heller stämmer.
- Vid alla omröstningar under hela beslutsprocessens andelsstämmor har varje andelsägare endast en röst.
Tidsplanen för fusionsprocessen är att andelsägarna vid stämman nästa vecka fattar beslut om att dela upp Skogsägarförbundet till andelslagen Ålands Skogsägare och Ålands Skogsindustrier. I juli-augusti väntas delningen av Andelslaget Ålands Skogsägarförbund ha blivit registrerad och då kallas till en ny andelsstämma för att ombilda Andelslaget Ålands Skogsindustrier till aktiebolag. Verkställandet av ombildningen till Ålands Skogsindustrier Ab beräknas vara klart i december 2015 eller januari 2016. Då ska också fusions- och delningsplanerna undertecknas av styrelserna i samtliga berörda företag.
I mars-april 2016 planeras stämmobeslut om fusion mellan Ålands Skogsindustrier Ab och Ab Skogen samt delning av Carl Rundberg Ab till "nya" Carl Rundberg Ab och Ålands Skogsindustrier Ab. I juli-augusti 2016 förväntas fusionen mellan Ab Skogen och Ålands Skogsindustrier Ab samt delningen av Carl Rundberg Ab vara registrerade.
Det finns dock en risk att tidsplanen förskjuts på grund av överklaganden till domstol av fattade beslut eller att besluten om fusionen inte fattas med den kvalificerade majoritet som stadgarna förutsätter.
I det slutliga Ålands Skogsindustrier Ab får det nuvarande Skogsägarförbundets ägare 55 procent av aktierna och Carl Rundberg Ab:s ägare 45 procent. Till Ålands Skogsindustriers vd föreslås Joakim Blom medan Kennet Berndtsson föreslås bli skogschef. I styrelsen föreslås Sven-Olof Karlsson från Skogsägarförbundet bli ordförande med Brage Eklund från Carl Rundberg Ab som vice.
Den broschyr som nu skickats ut som marknadsföringsmaterial till de två företagens andels- och aktieägare är en förkortning av det delningsprospekt som Finansinspektionen godkänt. Hela prospektet för delningen av Andelslaget Ålands Skogsägarförbund är på cirka 100 sidor och finns tillgängligt på webbadressen www.skogen.ax. Också företagets bokslut för 2014 samt annan information om fusionsarrangemangen hittas på samma internetsida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab