Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.8.2002 08:37:21 / LF
Livlig virkeshandel väntas
– Skogsägarkåren har reagerat positivt på den prishöjning om en euro och den sänkning av minimidiametern till 6 cm som på försommaren trädde i kraft för barrmassavedens del, säger Tom Engström, verksamhetsledare för Väståbolands skogsvårdsförening.
– Prishöjning och sänkt minimidiameter i kombination betyder reda pengar för skogsägaren i vissa bestånd, säger Engström. Virke ur gallringar bjuds nu ut livligare än förr.
Det här är ett stort plus för skogsvården. De unga gallringarna har skötts i en oroväckande långsam takt under många år, men ser nu ut att i större utsträckning få den vård de så väl behöver. Den förbättrade lönsamheten är vad skogsägarkåren väntat på.
– Våra köpare har till stor del haft semester i juli, men visst har vi redan hunnit se tecken på en livlig virkeshandel, säger Per-Henrik Storbäck, chef för Metsäliittos Vasadistrikt.
– Efterfrågan är god på alla sortiment. Björkmassaved är för vår del ett speciellt välkommet sortiment.
Ett smärre bekymmer är det lager av vindfällen som fortfarande finns kvar. Man hann inte få undan allt man hade velat före vårens intåg, så en del barrmassa finns ännu som väntar på sin tur till industrin.
– Vi har ett lite större lager än önskvärt av barrmassaved just nu, uppger Storbäck.
Virkeshandeln bromsas ändå inte, utan alla sortiment köps.
– Hela inställningen till virkeshandel är positiv nu, säger Mikael Bäckman, Vasadistriktets chef på UPM-Kymmene Skog.
– För hösten är det fortsättningsvis timmer och slipmassaved vår efterfrågan är koncentrerad till, men visst är gallringar med barrmassa som huvudsortiment också välkomna.
Däremot råder det i UPM-Kymmene Skogs lager lite mer trängsel för björkmassavedens del just nu, eftersom ett visst lager fortfarande finns.
– Utbudet av gallringar har nog piggnat till, fortsätter Bäckman. Utvecklingen har helt klart gått i rätt riktning. Det är mycket positivt för skogsägarna.
Bäckmans distrikt är redan inne på sin fjärde avverkningsvecka för sommaren.
– Vi var tvungna att stanna våra maskiner tidigare än vanligt på försommaren på grund av att sågarna tog paus, men i stället har vi kommit igång tidigare än vi brukar. Vi hade gärna avverkat återstående stormskadade skogar tidigare i sommar, men nu är vi alltså i gång och arbetet löper i alla fall i normal takt för säsongen.
Alla aktörer inom skogsbruket har alltså mottagit förbättringarna för barrmassavedens del positivt. Virkeshandeln väntas komma igång på allvar rätt snart under sensommaren och hösten.
Det ser ut att bli ett livligt utbud av virke från såväl förnyelseavverkningar som av gallringar

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab