Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.8.2002 08:38:29 / LF
Frankrike och Tyskland försöker
uppnå enighet om agrarpolitiken

Tyskland och Frankrike ska tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att försöka lösa differenserna mellan ländernas agrarpolitik. Syftet är att nå en kompromiss som i sista stund kunde rädda EU-utvidgningens tidtabell.
Frankrikes president Jaques Chirac träffade på tisdagen den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder i östtyska Schwerin. På mötets agenda stod bland annat EU:s lantbrukspolitik, där de två länderna har diametralt olika åsikter.
På spel står EU:s utvidgning med tio nya länder år 2004. Den hotar att blockeras av den tysk-franska tvisten. Den tyska regeringen vill ha en agrarreform på bordet innan man släpper in de tio kandidatländerna i EU-gemenskapen. Frankrike kräver att CAP lämnas i fred.
I Schwerin beslöt de två statscheferna att förpassa stridigheterna till en arbetsgrupp på tjänstemannanivå. Varje månad ska processen följas upp via regeringskonsultationer. Så vill Chirac och Schröder bädda för en kompromiss som vore acceptabel för vardera parten. Både försäkrade att EU-utvidgningen ska ros i hamn före årsskiftet.
Målet är att regeringarna i Paris och Berlin under hösten ska finna en gemensam nämnare för den europeiska lantbrukspolitiken. I så fall kan man ännu rädda tidtabellen för EU-utvidgningen, som måste slås fast senast i december i Köpenhamn.
Hur en sådan kompromiss kommer att se ut vet ingen, för i dag är positionerna låsta. Man frågar sig om Jaques Chirac trots allt är beredd att offra sina bönder. Kanske Chirac vill gå till historien som den statsman som räddade EU, hellre än som fransk bondeledare. Möjligen spekulerar han i ett tyskt maktskifte.
I vilket fall som helst vill Chirac först avvakta det tyska parlamentsvalet den 22 september. Det är ingen idé att öda energi på svåra förhandlingar med en motpart som kanske förlorar makten efter bara några veckor.
Chirac vet att regeringen Schröder sitter löst. Schröders konservativa motkandidat Edmund Stoiber har klart och tydligt signalerat förståelse för den franska positionen. Då Stoiber nyligen besökte Paris för att lägga fram sina synpunkter, blev han mycket hjärtligt mottagen.
För Chirac är det oviktigt vad parterna besluter just nu. Före valet i Tyskland saknas förutsättningarna för en bestående lösning. I väntan på valresultatet låter Chirac således delegera den ömtåliga frågan till en arbetsgrupp.
EU-kommissionens ordförande Romano Prodi utgår fortfarande från att tidtabellen för EU:s utvidgning ska hålla. Tillsammans med EU:s ordförandeland Danmark arbetar kommissionen dag och natt för att nå målet.
Den allvarligaste källan till oro är enligt Prodi den irländska folkomröstningen om Nicefördraget i oktober.
I en folkomröstning sade irländarna senaste sommar nej till Nicefördraget, som är grundstenen för EU:s utvidgning. Avtalet måste ratificeras av samtliga 15 EU-länder för att utvidgningen ska kunna äga rum.
Säger Irland en andra gång nej till Nicefördraget måste EU enligt Prodi dra konsekvenserna. Ratificeras fördraget inte av irländarna blir det ingen utvidgning. Oförutsedda saker kan ännu hända, säger Prodi i en intervju för den spanska tidningen El Pais.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab