Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
29.4.2015 / SLC
Mavi: Företags- och projektstöden för landsbygden öppnas för ansökan den 11 maj
Pressmeddelande. Publicerad: 29.04.2015 kl. 09:16 
Maaseutuvirasto/Landsbygdsverket
 
Företags- och projektstöd för landsbygden kan för första gången sökas elektroniskt. Största delen av ansökan om stöden öppnas den 11 maj 2015. Då kan man ansöka om företagsstöd för landsbygden, en del av de allmännyttiga investerings- och utvecklingsprojekten, informationsförmedlingsprojekt, riksomfattande samordningsprojekt och projekt som genomförs av innovationsgrupper för landsbygden (EIP).
 
Utbildningsprojekten och projekt som är förenliga med samarbetsåtgärden öppnas för ansökan i juni.  I juni kan man också börja ansöka om stöd för investeringar i vattentjänster och byanätverk. De första stödbesluten fattas under hösten.
 
Ansökan kan göras elektroniskt i tjänsten Hyrrä (www.mavi.fi/hyrra). För den identifiering som tjänsten kräver behövs nätbankskoder, mobilcertifikat eller ID-kort med chip. Dessutom ska den sökande innan ansökan görs ha en Katso-kod för inloggningen och se till att de auktoriseringar som behövs har gjorts på adressen yritys.tunnistus.fi. Blivande företagare kan ansöka om stöd också utan Katso-kod.
 
Närings-, trafik- och miljöcentralerna och Leadergrupperna ger råd om ansökningen och om användningen av Hyrrä. Företags- och projektstöden för landsbygden finansieras ur programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.
 
Nyetablerings- och investeringsstöd för företag

Företagsstöd för landsbygden kan sökas av landsbygdsföretagare – ingen anknytning till jordbruk krävs. Nyetableringsstöd för företag kan man få för att starta ett nytt företag, eller i vissa fall för en betydande omläggning av företagets produktion eller affärsverksamhet.
 
Investeringsstöd för företag beviljas för anskaffning av produktionsutrymmen eller nya maskiner och för byggande. Företagare kan också få stöd för att undersöka hur pass genomförbar en investering är. En genomförbarhetsstudie kan exempelvis ge svar på huruvida det är lönsammare att skaffa en färdig produktionsbyggnad än att bygga en ny.
 
Projektstöden: många möjligheter för utveckling 

Projektstöd kan sökas av offentligrättsliga samfund och privaträttsliga sammanslutningar, såsom organisationer, byaföreningar och läroanstalter. Landsbygdsinvånarna kan med hjälp av utvecklingsprojekt exempelvis utveckla sin boendemiljö, gemensamma aktiviteter och trivseln i området.  Stöd för allmännyttiga investeringar kan beviljas exempelvis för att iståndsätta gemensamma lokaler eller bevara kultur- och naturarvet.
 
I informationsförmedlingsprojekten blir företagare, invånare och andra aktörer på landsbygden delaktiga av rykande färska rön. Inom projekten kan man lyfta fram faktorer som påverkar landsbygdens livskraft och konkurrensförmåga.
 
De projekt som innovationsgrupperna för landsbygden (EIP) genomför har syftet att utveckla praktik-baserade innovationer inom jord- och skogsbruk, livsmedelsförädling eller bioekonomi. Jord- och skogsbruksministeriet väljer omkring 10 EIP-grupper för perioden 2014–2020.
 
Mer information ges vid Landsbygdsverket av
Enhetschef Markus Lounela
0295 31 2406
 
Ledande sakkunnig Reijo Martikainen 
0295 31 2415
 
Överinspektör Noora Hakola 
0295 31 2409
fornamn.efternamn@mavi.fi

 
Landsbygdsverket (Mavi) verkställer jordbrukarstöd, företags- och projektstöd för landsbygden samt marknadsstöd kundorienterat och utvecklar förvaltningsservicen. Vi handleder, råder och utbildar NTM-centralerna, kommunernas samarbetsområden och de lokala aktionsgrupperna som betjänar våra kunder. Vi ansvarar för användningen av nationella stödmedel och medel ur EU:s jordbruksfond och landsbygdsfond. Mavi är det utbetalande organet i Finland. Vi administrerar årligen EU-stöd och nationella stöd till ett sammanlagt belopp på över två miljarder euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab