Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
24.4.2015 / Landsbygdens Folk
Man ur huse för att harva och så i Kimito
På onsdag hoppades han att det inte var mera än ett par dar kvar av harvandet. När LF landar i postlådan har han antagligen redan såmaskinen fylld med sockerbetsfrön.
Det är tidigt, men det enda som lite grämer honom är att han kunde ha varit ännu tidigare om han hade fått sina frön i tid. Av någon orsak blev leveransen av frön försenad, och Blomberg som har en del av sina skiften på grundvattensområde kunde inte ta vilka betade frön som helst.
Att det äntligen är vår och dags för sådd värmer honom i alla fall.
- Det är det här vi skall leva av, nu skall vi njuta, säger han glatt.
Njutningen delar han också med en stor svärm skrattmåsar som följer harven över åkern i Mattkärr, Kimito. På just det här skiftet skall det bli raps.
Sockerbetorna som ligger den gamla sockerbetsaktivisten varmt om hjärtat har ett hyggligt år 2015 rent arealmässigt.
- Vi fick ett dåligt avtal, men vi har fått med några nya odlare, samtidigt som några av dem som odlat tidigare har slutat eller åtminstone har ett uppehåll, säger han.
Ett tiotal kilometer från Mattkärr behöver Sture Holmström inte harva - han sår sin vårsäd direkt i åkern nedanför Kimito centrum. Omkring 15 hektar av den varan skall det bli på den här platsen.
- Kanske inte rekord men väldigt tidigt ändå, speciellt för direktsådd, säger han.
Den metoden har han valt för att hinna med allt som ensam odlare. Sammanlagt har han omkring 120 hektar odlat i år, av det 50 hektar med vårvete.
Holmström säger att det är lite med blandade känslor som han sår.
- Man är ju lite orolig för en köldknäpp förstås. Vill det sig illa så kan det ju snöa ännu.


Vipu åt skogen
Om odlarna har fått brått ut på åkern så säger FHS rådgivare Peter Fritzén att det inte är bättre alls vid skrivbordet.
- Vipusystemet fungerar knappt alls. Den femtonde öppnades det, men det varade bara i ett par timmar. När det hakar upp sig så finns det ingen på Mavi som vi får kontakt med som kan hjälpa.
- Vi har fått besked om att vi får förlängd tid till den 12 maj, men det hjälper oss inte mycket för då är ju folk redan ute på åkrarna, säger han.
- Allt det här tas nu från mitt ryggskinn, jag har omkring tvåhundra ansökningar kvar att få in. Plus att jag förstås borde syssla lite med att odla själv också.
Statistik om vilka grödor odlingsplanerna innehåller har Fritzén inte ännu. Men det verkar som om man odlar mera bönor, ärter och olika vallgräs, inspirerat av förändringarna i stödsystemet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab