|
24.4.2015 / Landsbygdens Folk
De flesta markägare väljer att vara medlemmar i skogsvårdsföreningen
Slotte hänvisar till de medel som hittills flutit in till föreningen i form av medlemsavgifter. Förra året inkom cirka 1,15 miljoner euro i skogsvårdsavgifter och efter att medlemskapet blev frivilligt har cirka 900.000 euro kommit in på föreningens konto.
- Det ger en anslutningsprocent på 80 procent. Men i själva verket är andelen som har betalat större, eftersom det gamla systemet räknade flera personer i en familj medan vi numera uppbär en avgift av de som verkar under samma FO-nummer, vilket har gjort att medlemsantalet har minskat med cirka tusen. Med tanke på det är resultatet mycket bra, konstaterar Slotte.
Slutresultatet är fortfarande oklart eftersom föreningen har tvingats skriva in avgifterna manuellt på grund av problem med räkningarnas referensnummer. Men det som står klart är att endast cirka fyrahundra tidigare medlemmar har valt att skriftligen säga upp sitt medlemskap.
- Vi räknade med att förlora medlemmar men antalet är inte stort. Med facit på hand kan vi konstatera att vi har uppnått fullmäktiges mål på en anslutningsprocent på 85 och det är vi glada för. Vi kan enbart tacka för förtroendet och vi jobbar hårt kontinuerligt för att leva upp till det, säger Slotte.
Andra finlandssvenska skogsvårdsföreningar kommer troligen också ha ett stort medlemsantal. Jeppo Skogsvårdsförening har inte skickat ut några fakturor ännu utan gör det först i höst.
- Men vårt mål är att alla våra 317 medlemmar ska vara det också i framtiden. Vi vet inte ännu om vi lyckas men jag tror vi har möjligheter att uppnå en mycket hög procent, säger verksamhetsledare Kim Söderholm.
Skogsvårdsföreningen Skogsreviret har inte i det här skedet uppgifter om hur många som har betalat för det frivilliga medlemskapet men siktar högt.
- Det är för tidigt att säga hur stor del som har betalat avgiften, men målet är att 75 procent av våra medlemmar ska fortsätta vara med i föreningen, säger revirforstmästare Magnus Wiksten, som säger att läget borde klarna efter sommarsemestrarna.
Enligt Marja Kalpio, vd på Skogsvårdsföreningarnas service Ab, håller man på att göra en enkät kring medlemssituationen efter att den lagstadgade skogsvårdsavgiften avskaffades. Tillförlitlig fakta finns inte ännu att tillgå.
- Men utgående från muntliga förfrågningar ser det ut som att ett medeltal för landets skogsvårdsföreningar kommer att ha en anslutningsprocent på 70, men några exakta svar har vi inte ännu, säger hon.
Det innebär att cirka 20-30 procent av markägarna inte kommer att vara medlemmar i fortsättningen.
- En del föreningar har meddelat att markägare har sagt upp sitt medlemskap, men hur många det blir i slutändan är oklart. Vi vet mera efter att enkäten är genomförd.
Enligt henne är det viktigt att så många markägare som möjligt är medlemmar i en skogsvårdsförening på grund av PEFC-certifieringen.
- För att vi ska kunna vara med i gruppcertifieringen måste vi ha en tillräckligt stor skogsareal med.
Hur beroende av skogsvårdsavgiften är skogsvårdsföreningarna i dag?
- Många av dem är inte lika beroende som förr, eftersom de har satsat på att utveckla serviceproduktionen. Men det är mycket viktigt att ett stort antal är med för skogsvårdsföreningarna representerar i slutändan markägarna, säger hon.
Skogsvårdsföreningen Österbotten hör till dem som utvecklat serviceutbudet mycket sedan fusionen 2009.
- Vi har stegvis förberett oss på att skogsvårdsavgiften upphör genom att utveckla vår verksamhet. Strategin har varit att alltid ligga ett steg före och det har vi gjort hittills, säger Slotte.
|
|