Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
17.4.2015 / Landsbygdens Folk
Lindringar om sluttande åkrar
Miljöministeriet har nyligen skickat ett ändringsförslag i frågan på utlåtanderunda. Enligt miljöministeriets förslag skulle spridning av gödsel eller organisk gödselfabrikat med en halt av torrsubstans på under 30 procent på åkrar som lutar 15 procent eller mer vara förbjudet också i fortsättningen på skiften med en areal på 0,25 hektar eller mer.
I sitt utlåtande ansåg SLC att miljöministeriets förslag skulle göra tillämpningen av förordningen mer komplicerad och öka riskerna för olika tolkningar och eventuella sanktioner i övervakningssituationer. SLC föreslog i stället att det ska vara tillåtet att sprida stallgödsel och organiska gödselfabrikat oberoende av halten torrsubstans. På platser med en lutning på över 15 procent skulle man dock kräva att spridningen antingen utförs som placeringsspridning eller att gödseln myllas in senast 12 timmar efter spridningen.
- Det skulle också sporra till att ta i bruk bästa möjliga spridningsteknik utan att hämma målsättningen gällande återanvändningen av näringsämnen, sade SLC i sitt utlåtande. Dessutom uppfylls nitratdirektivets krav om strängare spridningskrav på lutande mark.
SLC ansåg vidare att begränsningen av gödsling på sluttande åkrar bara bör gälla åkerskiften intill vattendrag som innebär en risk för urlakning. Åkerskiftets lutning bör granskas på ett område på minst 50 gånger 50 meter.
SLC framhöll vidare att inga sanktioner får utfärdas under 2015, eftersom beredningen av förordningen dragit ut på tiden och jordbrukarna därför inte har haft möjligheter att sätta sig in i det nya regelverket.
För att klargöra för jordbrukaren vilka skiften som är aktuella har VIPU-tjänsten i vilket fall som helst försetts med ett vägledande material med kartor över skiftenas lutningar där jordbrukaren kan gå in och titta hur de egna skiftena lutar. På kartorna syns lutningskurvorna med gult och de ytor som lutar mer än 15 procent syns med rött. Med hjälp av mätfunktionen kan jordbrukaren mäta storleken på de lutande arealerna.
SLC krävde också en ändring i nitratförordningen gällande kravet på att lastning av stallgödsel och organiska gödselmaterial ska ske på underlag med tät botten. Detta krav kommer att medföra överväldigande problem för i synnerhet gårdar som tar emot organisk gödsel och stallgödsel, men även för husdjursgårdar. I värsta fall förhindrar kravet att näringsämnen återanvänds mer effektivt.
SLC ifrågasatte ändamålsenligheten med att kräva tät botten där till exempel stallgödsel flyttas från transport- till spridarvagn eller vid lastning av exempelvis benmjöl. Om inte bör förordningen omgående ändras också på denna punkt, ansåg SLC.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab