Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
10.4.2015 / Landsbygdens Folk
Råd 2020 startar - mångsidig rådgivning som utvecklar gården
Jordbrukarna betalar alltså bara mervärdesskatten och inget annat för den service som rådgivarna i registret erbjuder. Odlaren kan utnyttja dessa rådgivningstjänster för 3.500 euro under hela programperioden, åren 2015-2020. Alla rådgivare kör med samma, i en förordning fastställda, principer för genomförandet av tjänsten och faktureringen.
Rådgivarna hjälper jordbrukarna till exempel att välja just de åtgärder från det nya miljöersättningssystemet som passar den egna gården. Rådgivarna hjälper också jordbrukarna att bekanta sig med förgröningsstödet och ersättning för djurens välbefinnande.
Jordbrukaren kan välja den rådgivare som passar bäst ur det rådgivarregister som Landsbygdsverket publicerat på adressen www.mavi.fi/radgivarregister. Landsbygdsverket ansvarar för valet av rådgivare till systemet.
Jordbrukarna har också möjlighet att för sin gård låta göra upp en miljöplan, energiplan eller hälsovårdsplan för produktionsdjur. Råd 2020-rådgivningen omfattar miljöfrågor, produktionsdjurens välbefinnande, produktionsdjurens hälsovårdsplaner, integrerat växtskydd, livsmedels- och foderhygien på växtodlingsgårdar, effektivering av energiförbrukningen och användning av förnybara energikällor samt ekologisk växtodling och djurproduktion.
ProAgria lantbruks- och hushållningssällskapen erbjuder sakkunskap inom samtliga dessa ämnesområden i hela Svenskfinland. Rådgivarna som utför tjänsterna är utbildade och godkända av Landsbygdsverket Mavi.
Målet med Råd 2020-tjänsterna är att försäkra sig om att odlaren får alla jordbruksstöd fullt ut, att kartlägga nya möjligheter att utnyttja stödsystemet, att hitta nya utvecklingsobjekt i företaget och att förbättra gårdens resultat. Med hjälp av rådgivaren försäkrar sig odlaren om att villkor och förordningar tillämpas på rätt sätt på den egna gården och erhåller fakta som beslutsunderlag för val av olika alternativ.
Dessutom får odlaren ta del av tips och god praxis på hur verksamheten på gården kan skötas med hänsyn till miljön, naturens mångfald, djurens välbefinnande och energieffektivitet. Det lönar sig att utnyttja den prisvärda rådgivningen för att utveckla gården med fokus på gårdsspecifika behov.
Man har gjort det lätt för odlaren att utnyttja Råd 2020-rådgivningen, det ger inget tilläggsarbete. Efter att man har beställt en tjänst sköter rådgivaren om all kommunikation och allt pappersarbete som krävs av myndigheterna. Det enda odlaren behöver göra är att kvittera att tjänsten är utförd.
Råd 2020-tjänster kan beställas genom att ta kontakt med rådgivarna på närmaste lantbruks- och hushållningssällskap. Listor på auktoriserade Råd 2020-rådgivare kommer att finnas på sällskapens hemsidor och i ett rådgivarregister på Landsbygdsverkets hemsidor.
I samband med det första rådgivningsbesöket kan man passa på att göra upp en plan för hur jordbruksrådgivningstjänsterna ska utnyttjas framöver, förslagsvis för hela programperioden och hela det reserverade beloppet.
För att kunna analysera effekten av det förnyade stödsystemet har det bl.a. utvecklats ett nytt hjälpmedel, en stödbarometer. Med hjälp av det kan man avgöra vilka alternativ som är de bästa gällande miljöersättningen, ersättningen för djurens välbefinnande och förgröningen. Man får också en bedömning av gårdens totala stödbelopp och utbetalningstidtabell.
Även gårdar med ekologisk produktion och gårdar som överväger att gå över till ekologisk produktion har nytta av Råd 2020-rådgivningen. Med hjälp av rådgivaren får man bekräftelse på att villkoren för ekologisk produktion uppfylls på gården. Den som överväger att gå över till ekologisk produktion får en uppskattning över vad det skulle innebära för den egna gården.
Råd 2020-systemet gäller bara rådgivning som anknyter till ämnesområdena i programmet. Andra tjänster, t.ex. ekonomi-, skatte-, generationsväxlings- och bolagiseringsrådgivning, berörs inte. Inom ramen för Råd 2020-systemet kan man inte heller utföra rådgivning som ersätts på annat sätt, t.ex. regelrätta odlings- och gödslingsplaner, växtföljdsplaner och provtagning för markkartering vilka räknas ingå i miljöersättningssystemet.
Många frågor i anknytning till odlingsplaneringen kan emellertid hanteras inom ramen för Råd 2020. Det är t.ex. näringsbalansberäkningar, rådgivning om integrerat växtskydd och om användning av stallgödsel och effektivisering av nyttjandet av näringsämnen eller kontroll av markstrukturen.
ProAgria -sällskapens rådgivare svarar personligen på frågor gällande Råd 2020-tjänsterna. En del information finns även på internet. Rådgivarna tar gärna också emot idéer och tips om hur Råd 2020-tjänsterna skulle kunna utvecklas framöver.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab