Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
10.4.2015 / Landsbygdens Folk
Rysslandskrisen drabbar Finlands potatisodling hårt
- Potatisodlarna har i alla fall inte fått något krisstöd i motsats till andra produktionsgrenar som drabbats direkt av handelskrisen, konstaterar Kaj Hemberg.
Han tror att potatisarealen minskar i år.
- Det brukar vara följden när det varit för mycket potatis på marknaden.
Själv kommer han att sätta stärkelsepotatis i stället för matpotatis på 15 hektar i år.
- Jag minskade matpotatisarealen redan i fjol med 12 hektar.
Kaj Hemberg är med i Andelslaget Oskus potatisland, som har satsat en hel del på export till Ryssland.
- Det har ofta handlat om sorteringsfraktioner och kvaliteter, som har varit svåra att sälja i Finland till vettigt pris. Ryssarna vill till exempel gärna ha stor och borstad potatis.
Utskottet behandlade även jord- och skogsbruksministeriets utkast till en ny utsädesförordning. Bland skärpningarna är att medan man enligt nuvarande regler kan odla utsäde på samma skifte två år i rad, varefter man måste odla en annan gröda i två år, kan man enligt utkastet odla potatisutsäde bara ett år, varefter man måste odla en annan gröda i två år.
När det gäller andra gränser kommer reglerna däremot inte att vara lika långtgående, bland annat ska förekomst av viruset moptop inte längre utgöra ett hinder för att odla utsäde.
Utskottet förhöll sig skeptiskt till den här lindringen. Man borde inte förringa riskerna med moptop. I fall förordningen godkänns enligt utkastet kommer förebyggandet av moptop att försvåras betydligt enligt utskottet, som också anser att det finns skäl att förhindra odling av utsädespotatis på åker som besmittats med moptop.
Orsaken är att en stor del av våra potatissorter inte visar symptom på viruset, men nog sprider det. Ännu finns det odlingar och skiften där viruset inte förekommer men om det tillåts att odla utsäde på besmittade åkrar befarar man att kända sorter som är känsliga för viruset kommer att gå under som odlingssorter.
Sådana är bland annat Sieglinde, Timo, Solist och Inova.

Seminarium om potatisodlarens möjligheter
Tisdag 21 april håller ÖSP i övrigt ett seminarium om potatisodlarens möjligheter i utmanande tider i Lokalgrottan vid Bötombergen i Lappfjärd. Seminariet är avgiftsfritt för ÖSP-medlemmar.
Bland föredragshållarna finns ÖSP:s ordförande Mats Nylund och SLC:s ordförande Holger Falck samt Mårten Vikberg från Korsnäs Andelsbank. Pro Agria bidrar med tips om hur man kan förbättra sin lönsamhet och Annica Lind från NTM-centralen redogör för potatisodlingens stöd från och med i år. För odlarnas talturer står Kaj Hemberg och Jan Porander.
Man kan anmäla sig till ÖSP:s kansli senast fredag 17.4 på telefon 06 3189200 eller på e-postadressen osp@slc.fi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab