|
10.4.2015 / Landsbygdens Folk
Charolais-trillingar på Mellangård
När kon Stinas första kalv för året kom på eftermiddagen den 20 mars anade Maj-Len Lindholm, som hjälper sonen i ladugården, att det var tvillingar på gång eftersom kalven var så liten. Hon kände efter och fick bekräftat att det fanns ytterligare en kalv som kom ut bara 10-15 minuter senare.
Mamman Stina är renrasig Charolais liksom pappan, tjuren Kuntturin Endo, som fyller sex år på självaste Valborgsmässoafton, och kommer från en gård utanför Åbo och köptes in via landskapsägda Jomala gård.
- Kalvningen löpte utan några som helst komplikationer. De två första kalvarna kom ut hur lätt som helst. Eftersom det var jag som hade "jour" tog jag hand om dem och satte i gång dem att dia så snart de kunde stå på benen, berättar Maj-Len.
På kvällen var de båda kokalvarna redan pigga och diade själva. Men innan hon skulle gå till sängs kände Maj-Len på sig att hon för säkerhets skull borde gå ut till ladugården och kolla läget.
- Och då trodde jag inte mina ögon när en tredje kokalv låg bakom Stina och var ganska nyligen kalvad.
En gång tidigare har Mellangård haft trillingkalvar på gång, men då föddes de för tidigt och alla var döda.
Maj-Len Lindholm har googlat på trilling-kalvar och hittade bland annat en artikel i ATL (Lantbrukets affärstidning i Sverige) om en Limousin-kossa i England som fött trillingar. Enligt den lokala föreningen för Limousin-boskap där, skulle chansen för att föda trillingar vara endast en på en halv miljon. I Björnlunda i Sverige fick en mjölkko trillingar och då sade veterinären att det händer ungefär en gång per 2.000-3.000 kalvningar.
Trilling-kalvar som alla överlever verkar alltså vara ganska sällsynta.
- Men jag vet att det fötts levande trillingkalvar flera gånger tidigare på Åland, säger Maj-Len.
Hon påpekar att kossan Stina är "en riktigt bra mamma", men eftersom hon inte har tillräckligt med egen mjölk till tre hungriga småflickor får kalvarna den första tiden tillskott per nappflaska morgon, middag och kväll.
|
|