Pressmeddelande. Publicerad: 07.04.2015 kl. 10:38
Maaseutuvirasto/Landsbygdsverket
Under förra året var blåbär det vilda bär som plockades mest för försäljning, nästan 6 miljoner kilogram. Blåbärsskörden var riklig trots att skördesäsongen började sent. Den bästa skörden fick man i Lappland, där över hälften av den totala mängden blåbär plockades.
Det hälsosamma blåbäret används mycket i hemlandet, men också exporten utomlands ökade. Saluföringen av ekologiska blåbär ökande avsevärt eftersom det i Lappland finns stora områden för plockning av ekologiska produkter samt många utländska plockare. Samma aktörer ökade också saluföringen av ekologiska hjortron.
År 2013 var lingonskörden på toppnivå och därför var lingonlagren ännu fulla och exporten drog inte. År 2014 var lingonskörden medelmåttig och ställvis dålig – under 2014 plockades endast 3 miljoner kilogram lingon till försäljning, medan det under 2013 plockades över 10 miljoner kilogram.
Det plockades nästan 162 000 kilogram hjortron till försäljning. Mängden var större än under året innan, även om den totala skörden då var mycket bättre. Det låga kilopriset under föregående år ökade direktförsäljningen till bland annat turister.
Övriga vilda bär plockades i mycket liten grad till försäljning. Endast den synnerligen rikliga rönnbärsskörden gav upphov till en försäljningsmängd på nästan 69 000 kilogram. Tranbärsförsäljningen hölls under 12 000 kilogram.
Dålig svampskörd
Skörden av vilda svampar inleddes sent och var för flera svampars del dålig. Stensoppen var ett undantag till detta. Under den korta men mycket rikliga skördetiden hann man plocka nästan 370 000 kilogram stensopp till försäljning.
Största delen av skörden plockades i Östra Finland. Det fanns rikligt med stensopp också längst söderut i Finland, men där är den organiserade plockningen för försäljning liten. De som plockar för husbehov hade ett unikt tillfälle att plocka stensopp för eget behov. Stensopp är också en bra exportsvamp som uppskattas i Syd- och Mellaneuropa.
Större områden för plockning av ekologiska produkter
Det kom många utländska plockare till Finland för att plocka vilda bär. De plockade 78 procent av den totala försäljningen av vilda bär. I Lapplands län var andelen 90 procent.
Det finns flest certifierade områden för plockning av ekologiska produkter i Lapplands och Uleåborgs län, på andra håll i landet är antalet ringa. Antalet ekologiska områden ökade betydligt i Lappland under 2013. Nu när dessa områden råkade få de bästa skördarna ökade också saluföringen av vilda bär som uppfyller de ekologiska villkoren i betydande grad.
Inkomsterna från plockning av vilda bär uppgick till sammanlagt nästan 15 miljoner euro, varav blåbärens andel var 10 miljoner euro. Av inkomsterna från plockning kom 52 procent från Lapplands län och 36 procent från Uleåborgs län.
I fråga om svamp gav Östra Finland mest inkomster från plockning, 63 procent av inkomsterna. Inkomsterna från plockning av vild svamp uppgick till sammanlagt 1,2 miljoner euro.
Uppgifterna grundar sig på en undersökning av den saluförda mängden vilda bär och svampar 2014 (MARSI). Suomen Gallup Elintarviketieto Oy har samlat in uppgifterna från företag som bedriver handel med bär och svampar De centrala aktörerna inom branschen finns med i urvalet. Siffrorna omfattar inte mångahanda direktförsäljning och plockning för husbehov. Endast en del av torghandeln är med i undersökningen. Landsbygdsverket är uppdragsgivare för undersökningen.
Mer information fås av Landsbygdsverket:
Överinspektör Lea Anttalainen, 0295 31 2423
fornamn.efternamn(at)mavi.fi
Landsbygdsverket (Mavi) verkställer jordbrukarstöd, företags- och projektstöd för landsbygden samt marknadsstöd kundorienterat och utvecklar förvaltningsservicen. Vi handleder, råder och utbildar NTM-centralerna, kommunernas samarbetsområden och de lokala aktionsgrupperna som betjänar våra kunder. Vi ansvarar för användningen av nationella stödmedel och medel ur EU:s jordbruksfond och landsbygdsfond. Mavi är det utbetalande organet i Finland. Vi administrerar årligen EU-stöd och nationella stöd till ett sammanlagt belopp på över två miljarder euro.