|
27.3.2015 / Landsbygdens Folk
Matkriminaliteten tilltar trots återkommande razzior
Myndigheterna i 47 länder granskade livsmedel i affärer, stormarknader, hamnar och på flygplatser. Bland de konfiskerade livsmedlen kan nämnas mozzarella, jordgubbar, ägg, matoljor och torkade frukter.
I Italien avslöjade polisen ett grovt bedrägeri i en fiskfabrik i Arezzo, Toscana. Företaget sålde djupfryst fisk som färskvara. Fisken behandlades med en blandning av citronsyra, fosfater och vätesuperoxid för att dölja att den i själva verket var rutten.
Myndigheterna konfiskerade mer än 30 ton fisk och 1,6 ton kemikalier. Polisen upptäckte dessutom ett spår till Spanien, där ett parti på 15 ton fördärvad fisk påträffades. Den ruttna fisken skulle sändas till Italien för återanvändning som livsmedel.
I en razzia i södra Italien upptäckte polisen en fabrik där gammal mozzarella omvandlades till färska produkter. I fastigheten påträffades stora mängder ostmassa som härstammade från Östeuropa, tillsammans med andra mejeriprodukter av äldre datum.
Ingredienserna fräschades upp med hjälp av kemikalier som citronsyra och blekmedel (hypoklorid) för att ge produkterna ett färskt och tilltalade utseende. Slutprodukten röktes på ett bilflak över en brasa av sopor.
I Storbritannien stängde myndigheterna en illegal fabrik som producerade vodka under falsk etikett. Poliserna fann 20.000 tomflaskor och flera hundra femliterskanistrar för kylarvätska. I byggnaden påträffades också ett omfattande lager med förfalskade flaskkorkar och flera hundra dryckeskorgar med förfalskade firmanamn. Bland fynden fanns också ett filter för omvänd osmos, en metod som avlägsnar kemikalielukt och -färg från produkten.
I Estland beslagtogs 20 ton torkade aprikoser som innehöll höga halter av svavelsyra. I Norge påträffades förfalskade mineralvattenflaskor. Ett spanskt företag sålde högvärdigt arabica-kaffe som i själva verket var en blandning av billiga kaffesorter.
Listan är hur lång som helst. Enligt Europol fortsätter handeln med förfalskade livsmedel att breda ut sig. Verksamheten är en allvarlig hälsorisk, då intet ont anande konsumenter sätter i sig förfalskade eller fördärvade produkter. De punktinsatser som genomförs årligen har ingen större avskräckande effekt. Vinsterna av den brottsliga verksamheten är enorma eftersom värdelösa produkter kan avyttras till höga priser. Risken att åka fast är liten och straffen är i regel lindriga.
Experter på matsäkerhet jämför livsmedelsbedrägeriet med prostitution och människohandel. Verksamheten har vuxit till ett globalt problem, säger Michael Ellis, som är ansvarig för bekämpningen av olaglig varuhandel hos Interpol.
Globaliseringen har också gjort det svårare att spåra maten bakåt i livsmedelskedjan. Som exempel nämner experterna att en djupfryst pizza kan innehålla tomater, spannmål, ost och korv från ett tjugotal länder eller till och med mer.
För ett år sedan arrangerade Interpol och Europol en liknande, global razzia i 33 länder. I samband med den operationen greps 96 personer. Polis och tull beslagtog bland annat 131.000 liter oljor och vinäger, mer än 80.000 kex och chokladkakor, 20 ton kryddor och smaktillsatser, 186 ton spannmål, 45 ton mejeriprodukter och 42 liter honung.
|
|