|
13.3.2015 / Landsbygdens Folk
SLC och Polar Oats lanserar nytt spannmålsexportkontrakt
- Genom kontraktet vill vi förbättra lönsamheten på gårdarna, förstärka den inhemska prisnivån och få genomskinlighet i prisbildningen. I längden är målet att minska överutbudet på den inhemska marknaden och förbättra handelsbalansen.
Enligt Bjarne Westerlund, verksamhetsledare för Nylands svenska producentförbund, är Nyland det naturliga området för att utveckla exportverksamheten, eftersom spannmålsodlingen i regionen är mycket framstående och gårdarna ligger nära exporthamnarna. Exporten kommer att ske från någon av hamnarna i Östra Nyland.
- Gårdar som ligger inom en radie på 100-150 kilometer från en exporthamn har stora möjligheter att hitta marknader för sin spannmål även utanför Finland.
Exportmängden på 10.000 ton motsvarar 250 långtradarlass och Westerlund uppskattar att leveranser från cirka 150 odlare behövs för att fylla kontraktet.
- Allt hänger nu på hur väl exportkontraktet mottas av odlarna och om det finns tillräckligt många som förbinder sig till kontraktet.
Erik Brinkas, tidigare ordförande i SLC:s, MTK:s och NSP:s spannmålsutskott, anser att exportkontraktet är ett bra sätt att få ut ett litet bättre pris för spannmålen.
- Det här löser ju inte hela exportfrågan, men är en ny kanal som kan hjälpa till att få litet fart på exporten. Det är en signal till de andra aktörerna på marknaden att det går att sköta saken på många olika sätt.
Brinkas påpekar också att risken för en enskild gård är ganska liten och att det därför är värt att prova.
- Man är mycket klokare när man en gång deltagit i ett projekt. Det här är ett bra sätt för odlarna att själva påverka exporten.
Exportkontraktet kan undertecknas från och med inkommande måndag, den 16 mars. Kontraktstiden fortsätter sedan till den 15 april, vilket innebär att man inom en månads tid bör komma upp till kontraktsmängden på 10.000 ton.
Följande steg i processen, ifall kontraktsmängden uppfylls, är att Polar Oats går in för att skaffa en köpare på den internationella marknaden. Köparen ska hittas senast före utgången av juni. Säljaren, det vill säga odlaren, meddelas per e-post när en köpare har hittats. Målsättningen är att kanalisera ett möjligast högt pris till odlarna.
Det sista steget i processen är leveransen till mottagningsplatsen. Säljaren anmäler i samband med avtalet när leveransen till hamnen sker - i augusti, september eller oktober (leveransperioden infaller 1.8-31.10.2015).
- Det här är ett utmärkt sätt för oss att visa att vi kan ta saken i egna händer och få något till stånd själva istället för att bara kräva att andra ska agera. Jag hoppas att exporten i odlarregi kommer att expandera i framtiden, vilket förhoppningsvis gör att de andra aktörerna blir tvungna att höja priserna, konstaterar jordbrukaren och NSP:s tidigare första viceordförande Henry Wikholm.
|
|