|
6.3.2015 / Landsbygdens Folk
Jordbrukets problem diskuterades med ministern
Trots det dystra läget var ändå gruppen enligt Orpo helt enig om att vår inhemska matproduktion har en ljus framtid på längre sikt.
- Vår mat hör till världens renaste och säkraste och den är hållbart producerad. Där är våra trumfkort, menade Orpo.
Han hänvisade också till att stödpolitiken nu är fastslagen till utgången av år 2020 och att man därför kan fokusera på andra åtgärder.
Gruppen diskuterade bland annat kring det faktum att många jordbrukare mår psykiskt illa på grund av de dåliga tiderna.
- Många är mycket stressade över den ekonomiska situationen med sjunkande producentpriser och statens inbesparingar. Men bankernas representanter som deltog i mötet förde starkt fram att de är villiga att stöda jordbrukarna och bad dem vara proaktiva och inte tveka att ta kontakt.
Orpo efterlyste också ett tätare samarbete mellan producenterna, handeln och industrin.
- Vi har en ren och säker mat, men det har gått för långt om den inhemska maten blir för dyr i relation till den importerade på grund av nationella regelverk som fördyrar produktionen.
Därtill vädjar Orpo till konsumenterna att fatta beslut med den egna plånboken.
- Vi måste ha tillräckligt med producenter och därför är varje euro som man satsar på den inhemska maten av betydelse.
Gällande matexporten var diskussionsdeltagarna nöjda med regeringens satsningar på området.
- Över 100 företag har gått med i Team Finlands exportprogram och vi har stora förhoppningar gällande till exempel exporten till Kina. Det har uppskattats att den i bästa fall kan komma att uppgå till 300 miljoner euro inom några år, sade Orpo.
Han konstaterade ändå att det viktigaste just nu är den inhemska marknaden.
Tisdagens träff kommer inte att resultera i grundandet av en ny arbetsgrupp, men man kommer att träffas på nytt i maj och jobba vidare med frågorna. Målsättningen är sedan att skapa en bra utgångspunkt för nästa regering att jobba vidare.
- Några snabba åtgärder för att underlätta det svåra ekonomiska läget på gårdarna finns inte färdiga att ta i bruk, kommenterar SLC:s ordförande Holger Falck, som deltog i mötet.
- Det är skäl att i god tid vara i kontakt med sin bank om likviditeten håller på att bli ansträngd. På längre sikt finns det nog åtgärder som kan underlätta situationen på gårdarna. Flertalet av dem ligger dock utanför jord- och skogsbruksministeriets ansvarsområde. För att förverkliga dem behövs både politisk vilja och konkreta beslut av den kommande regeringen.
|
|