Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.2.2015 / Landsbygdens Folk
EU öppnar för lagring av griskött
Enligt Hogan har det ryska importstoppet och den växande grisproduktionen i EU tillsammans medfört ett prisfall på alla marknader inom unionen. Det finns en antydan till återhämtning men priset ligger ännu 20 procent under medeltalet för de senaste fem åren.
Gårdarnas bruttoresultat har sjunkit mer än 15 procent under det historiska medeltalet. Ett stort antal producenter har under månader kämpat med negativa inkomster och står inför allvarliga problem med likviditeten, sammanfattar Hogan lägets allvar.
Han anser att lagringsstödet just nu är det effektivaste verktyget för att tackla det svåra marknadsläget. Lagringen avlastar marknaden och borde bidra till att stimulera den svaga återhämtningen på prissidan, hoppas kommissionären.
Enligt den nya förordningen ska kommissionen finansiera stöd mellan 210 och 305 euro/ton för lagring av styckade griskroppar. Lagringstiden är minst 90 dagar och högst 210 dagar. Kommissionen förbereder nu de tekniska detaljerna.
Ännu under det senaste ministermötet i januari betecknade Hogan lagringsavtalet som ett kontraproduktivt marknadsingrepp som skjuter upp problemet. Han ansåg att det räcker om marknaden avlastas genom stärkta exportåtgärder.
Danmarks jordbruksminister Dan Jørgensen krävde däremot privat lagring för att röja undan överskottet på EU-marknaden. Jørgensen fick stöd av Frankrike, Tjeckien, Belgien, Finland och Irland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab