Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
27.2.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentet bromsar biobränslen från åkern
Parlamentets miljöutskott godkände på tisdagen rapportören Nils Torvalds rapport om att beakta indirekt förändring i markanvändning (ILUC) i lagstiftningen. EU:s medlemsländer har hittills varit ovilliga att vikta lagstiftningen med ILUC-faktorer.
De beräknade ILUC-effekterna hos landbaserade bränslegrödor ska tas i beaktande när medlemsländerna beräknar utsläppsvinsterna i biodrivmedel.
Enligt utskottet ska avancerade biobränslen från alger eller vissa typer av avfall svara för minst 1,25 procent av energiförbrukningen i transportsektorn till 2020. Medlemsländerna föreslår en undre gräns på 0,5 procent.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca kräver att andelen förnybara biobränslen från åkerkulturer som raps och majs borde fastställas till åtta procent. Jordbrukarlobbyn motsätter sig också bestämmelserna om indirekt markanvändning.
- Direktivet har en stor betydelse för våra klimatmål, men även för våra industrier. Den teknologiska utvecklingen har rusat framåt de senaste åren och flera innovationer står klara att utvecklas, säger Nils Torvalds.
- För dessa investeringar krävs politisk tydlighet och långsiktighet. Europa har enorm potential inom biobränslebranschen, men det krävs tillräckliga politiska förutsättningar för att den ska förverkligas. Det här är ett steg i rätt riktning, fortsätter Torvalds.
Beslutet spelar även en viktig roll för Finland och Norden, där bland annat resurserna i trä och biomassa kan ha stor betydelse på marknaden för avancerade biodrivmedel. Stora investeringar i forskning och utveckling redan gjorts.
- Det har varit en enormt utmanande förslag att sy ihop rapporten, men samtidigt oerhört intressant. Nu gäller det att arbeta för goda resultat även i trepartsförhandlingarna, avslutar Torvalds.
Torvalds rapport blir härnäst föremål för trepartsförhandlingar med Europeiska rådet och kommissionen. Om allt går bra kunde parterna nå enighet i maj.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab