Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
27.2.2015 / Landsbygdens Folk
Äggproducenterna i EU oroas för ojust konkurrens
Enligt den varierade produktionskostnaderna för ett kilo ägg i stora EU-producentländer från knappt 80 till knappt 90 cent, medan den i de nämnda konkurrentländerna utanför EU varierade mellan 60 och 70 cent.
Efter det har EU-producenternas kostnader ökat, främst på grund av de inredda burarna och minst 750 kvadratcentimeter per höna som krävs sedan 2012. I konkurrentländerna finns inte motsvarande bestämmelser och de flesta ger sina hönor bara omkring 430 kvadratcentimeter.
Ukraina, som på grund av sin närhet också kan bli en stor exportör av färska ägg till Europa om landet annars fås i ordning, håller hönor på bara 300-400 kvadratcentimeter.
- Vi skall inte riva ner den europeiska reglementeringen, men vi skall kräva att de ägg och äggprodukter som importeras till Europa har producerats med samma standard som här, säger Euwep:s ordförande Jan Lähde, också VD för Muna Foods.
- Moraliskt är det fel att tillåta import då den europeiska sektorn måste följa hårdare krav.
Inom Euwep befarar man att förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP med USA kan leda till att tullarna mot USA raseras utan att kravet på samma djurhållningsstandard skrivs in i importreglerna.
Van Hornes undersökning visar att det räcker med att Ukrainas hryvnja sjunker med tio procent för att äggen därifrån skall bli lika billiga levererade till Tyskland som de inhemska tyska äggen. Scenariot är inte osannolikt.
Det räcker också med en halvering av de yttre tullarna för att de indiska äggen skall bli lika billiga som de tyska, och de ukrainska då ännu billigare.
Om både tullarna halveras och valutakurserna ändras tio procent så är alla importägg billigare i Tyskland än de tyska.
- Och trycket är ännu mycket större ifråga om äggpulver som går lätt att lagra och transportera långa sträckor, påpekar Lähde.
Han påminner om att salmonellabekämpningen i Finland inte heller har skyddat landet från import av äggpulver. Dessutom kan en överfylld marknad i Mellaneuropa leda till dumpning av äggprodukter till Norden.
Euwep kräver i en resolution med Lähdes röst att man vid alla bilaterala förhandlingar med icke-EU-länder försäkrar sig om att producenterna i de länderna åläggs åtgärder för att förbättra djurens välfärd. Innan det är gjort borde ingen import tillåtas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab