Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
27.2.2015 / Landsbygdens Folk
SLC jobbar för prioritet av landsbygden i följande riksdag
- Det gäller naturligtvis service, skola och infrastruktur. Just nu är kraven på fungerande kommunikation och vägnät högaktuella, säger förbundsordförande Holger Falck.
Han hänvisar till den färska rapporten från PTT där det bland annat framgår att Sverige satsar mycket på infrastrukturen i glesbygden jämfört med Finland.
- Vårt västra grannland stöder enskilda vägar med offentliga medel på 130 miljoner euro årligen, medan motsvarande stöd i Finland är 5 miljoner.
Att satsa på infrastrukturen betyder inte bara mer service för oss som bor på landet, påpekar SLC-ordföranden vidare.
- Det medför ju också att vi får möjlighet att ta ut en större mängd av de resurser som finns i skog och mark. Det skulle även underlätta tillgången till förnybar energi och skapa arbetsplatser såväl i städerna som på landet.
Trots att de offentliga medlen är begränsade kunde landets politiker enligt Holger Falck göra mer för landsbygden, vilket hela Finland kunde dra nytta av.
Förbundsordföranden vill också framhålla betydelsen av att underlätta generationsväxlingar inom jordbruket och företagandet på landsbygden överlag, så att ungdomarna får en chans att ta över, innan de hinner etablera sig allt för stadigt på annat håll.
- Det visar sig i undersökningar att unga jordbrukare är villiga att satsa på sitt jordbruk, de har initiativförmåga och de ställer krav på service och förnödenheter, säger Holger Falck. Det är en av flera orsaker till att ungdomarna behövs på landsbygden.
Förbundsordföranden pekar på flera förhållanden som försätter lantbruket och landsbygden i en svagare position när det gäller att få lönsamhet i det arbete man utför:
- Små förädlingsanläggningar, till exempel gårdsslakterier, tvingas bygga överlappande faciliteter i onödan, eftersom de i praktiken måste fylla samma krav som produktionsanläggningarna i stora bolag.
Och för att återgå till energiproduktionen så bör inmatningstarifferna för förnybar energi införas också för småskalig energiproduktion, anser SLC-ordföranden.
- Bioenergi på gårdsnivå är tillsvidare en mer eller mindre outnyttjad resurs. Det är dags för följande regering och riksdag att fatta politiska beslut i det här ärendet.
- Ytterligare ett missförhållande är byråkratin kring tillståndsförfaranden i vårt land. När det gäller tillstånd för att förverkliga investeringsprojekt så är det nästan 4 miljarder euro som sitter fast i myndigheternas köer runt om i landet. Sådant är inte med om att föra vårt land framåt, säger Holger Falck. Det är klart att det ska finnas regler i ett samhälle, men de får inte leda till onödig och tidskrävande byråkrati som stryper motivationen att satsa på företagande.
SLC-ordföranden tycker att samhället i högre grad än nu borde satsa på ursprungsmärkningen av livsmedel.
- Ursprungsmärkning ska också gälla restauranger och den offentliga bespisningen. Även riktlinjerna för offentlig upphandling måste vara enkla och klara, och fram för allt konsekventa. Det kan inte vara meningen att vårt samhälle ställer krav på våra jordbruksprodukter som gör produktionen dyrare, och sedan köper samhällets egna institutioner in råvaror från länder där kraven inte är lika stränga. Det finns mycket att ta i kring de här frågorna säger Holger Falck bestämt.
Han uppmanar SLC:s medlemmar att rösta på kandidater som öppet jobbar för lantbrukets och landsbygdens intressen.
- SLC är partipolitiskt obunden, men det är väl å andra sidan inte någon hemlighet att vi har medlemmar i SLC som ställer upp i valet och som helt säkert är kompetenta för uppdraget, säger han. Det betyder också att de finlandssvenska jordbrukarna har goda möjligheter att påverka såväl valet som politiken i kommande regering och riksdag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab