|
20.2.2015 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca nobbar EU-forum för storvilt
Kommissionen inbjöd senaste sommar olika intressegrupper till en nygrundad plattform för att diskutera rovdjursproblemet ur olika synvinklar. Motiveringen var att finna lösningar som förebygger konflikter då populationerna av rovdjur ökar.
Producentorganisationen Copa-Cogeca gick med i plattformen från första början. Men nu har man fått nog. Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen får jordbrukarnas åsikter inget gehör från kommissionens sida.
Konflikterna kretsar framför allt kring fyra rovdjursarter - björn, varg, järv och lo. Enligt Pesonen anslöt sig Copa-Cogeca till forumet med förhoppningen om fruktbara diskussioner och goda uppslag.
Dessvärre har ingenting skett i den vägen. Diskussionen fokuseras på att skydda storvilt i stället för att ta fram lösningar som förbättrar skyddet för den lokala landsbygdsbefolkningens näringar. Det kan vi inte acceptera, anmärker Pesonen.
Han konstaterar att rovdjursangreppen på boskap stadigt ökar, i synnerhet i länder som Frankrike, Finland och Sverige. Detta medför stora förluster med avseende på produktion och inkomster och äventyrar jordbrukarnas livsuppehälle.
Det stränga rovdjursskyddet kan på sikt bli en risk för skötseln av betesmarker som är viktiga miljöer för andra skyddade arter. EU:s habitatdirektiv blir i verkligheten ett hinder för att lösa konflikter som förorsakas av stora rovdjur.
Den fortsatta uppföljningen av habitatdirektivet måste beakta den dynamiska utvecklingen av rovdjurspopulationerna. Det är ingen option att ensidigt införa skyddsåtgärder för rovdjur. Andra lösningar måste till, inskärper Pesonen.
Copa-Cogeca framhåller att rovdjurens antal ständigt ökar. I Europa finns 17.000 björnar, 12.000 vargar, 9.000 lodjur och 1.000 järvar. De lever i landsbygdsområden där jordbruket är den viktigaste näringen.
Rovdjursplattformen grundades i fjol somras på initiativ av EU:s dåvarande miljökommissionär Janez Potočnik. Tanken var att miljöorganisationer och jordbrukare skulle finna en gemensam linje för att minska spänningen mellan grupperna.
Hörnstenarna i EU:s politik för artskydd är framför allt habitat- och fågelskyddsdirektiven och nätverket Natura 2000 för skyddade områden i hela unionen. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer.
|
|