Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
20.2.2015 / Landsbygdens Folk
Holland och Tyskland vill ha realistiska ekoregler
Hollands jordbruksminister Sharon Dijksma och hennes tyska kollega Christian Schmidt hoppades att kommissionen har lärt av de tidigare misstagen och presenterar ett förslag som branschen kan leva med.
De tyska och holländska jordbruksministrarna yrkade på ett nytt och förnuftigt förslag. Ministrarna utgår från att kommissionen denna gång lägger fram ett regelverk som stöder den ekologiska produktionen utan krånglig byråkrati.
Representanterna för ekoproduktionen uttryckte sin oro över branschens framtid ifall kommissionen fortfarande pockar på en total förnyelse av regelverket. Organisationerna presenterade en resolution som en signal till beslutsfattarna i Bryssel.
Resolutionen varnar exempelvis för planerna på gränsvärden för rester av växtskyddsmedel i ekologiska produkter. Enligt branschens organisationer är risken stor att grannskapets konventionella odlingar ger utslag och ställer ekobonden inför problem.
Ekologiska gränsvärden skulle skjuta över ansvaret från grannen till ekobonden. En sådan regel skulle massivt avskräcka konventionella odlare från att sadla om till ekologiskt, menade representanter för branschorganisationerna.
Arbetet med ekoförordningen är en av det lettiska EU-ordförandeskapets prioriteringar under årets första sex månader. Phil Hogan har lovat att anpassa ett nytt förslag till medlemsländernas önskemål.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab