|
20.2.2015 / Landsbygdens Folk
Parlamentet vill skärpa märkningen av köttprodukter
I reglerna från 2014 undantas förädlade köttprodukter och färdigmat från en obligatorisk märkning av ursprungslandet. Motiveringen är att systemet skulle medföra orimligt höga kostnader för branschen.
Parlamentet anser att argumentet inte håller. Kommissionen måste föreslå en lag som föreskriver att ursprungslandet ska anges som information till konsumenterna, sade miljöutskottets ordförande Giovanni La Via i samband med omröstningen.
Han ansåg att detta kan ske utan tilläggsbelastning för små och mellanstora företag, som det finns många av i branschen.
Parlamentet hänvisar till en tidigare rapport från kommissionen, som bekräftar att över 90 procent av de tillfrågade konsumenterna anser det viktigt med ursprungsmärkning av förädlade livsmedel.
Men samma rapport visade också att en ursprungsmärkning av förädlade köttprodukter och färdigmat skulle bli dyr för industrin och höja produktens slutpris. Det fick kommissionen att undanta färdigmaten då reglerna infördes.
Parlamentet tror inte på påståendet och hänvisar till en rapport från den franska konsumentorganisationen Que Choisir. Deras slutsatser skiljer sig betydligt från EU-kommissionens slutsatser.
Parlamentet rekommenderar nu att prisaspekten utreds ytterligare för att få en klarare bild av de eventuella priseffekterna. Denna utredning ska göras i samråd med konsumenternas organisationer, heter det i resolutionen.
Köttsektorns branschorganisationer protesterar mot parlamentets argument. De medger att konsumenterna välkomnar en mer detaljerad märkning. Intresset att betala mer för en sådan produkt är däremot svalt.
Parlamentet motiverar sin ståndpunkt med att en mycket stor del av köttprodukterna står utanför märkningen. Mellan 30 och 50 procent av allt kött från slaktade djur bearbetas till köttingredienser, framför allt till malet kött, köttberedningar och köttprodukter.
Resolutionen antogs med 460 ja-röster mot 204 nej-röster och 33 nedlagda röster.
|
|