Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.2.2015 / Landsbygdens Folk
ÅCA höjer konsumentpriset
Den senaste tidens fokus på de åländska mjölkproducenternas pressade ekonomiska läge och sänkningen av avräkningspriset till mjölkbönderna med 6 cent per liter har enligt Ålandsmejeriet ÅCA visat att det bland många på Åland "finns en tydlig vilja" att betala ett högre pris för den åländska mjölken. Därför nappade mejeriet snabbt på handelns invit att mejeriet höjer sitt pris för mjölken utan att handeln ökar sina marginaler.
- Det är glädjande att notera den positiva och konstruktiva respons och dialog som engagerar många. Allt från högsta politiska nivå till konsumenten i butik, säger Ålandsmejeriets vd Johannes Snellman.
Prisjusteringen är alltså 0,05 euro per liter inklusive moms. Prisjusteringen gäller produkterna Lättmjölk, Helmjölk, Ettansmjölk, Fettfrimjölk och Gammaldagsmjölk.
Trots att prishöjningen på 5 cent går "rakt av" till de åländska mjölkbönderna drabbas de ändå hårt ekonomiskt av den internationella prispressen på mjölkprodukter. När mejeriet från 1 februari sänkte priset till mjölkbönderna med 6 cent per liter innebär det ett sammanlagt ekonomiskt bortfall på drygt en miljon euro för de 38 åländska mjölkgårdarna, som i år beräknas producera 17 miljoner liter mjölk.
När priset på vissa färskmjölksprodukter nu höjs med 5 cent per liter ger det vid oförändrade säljvolymer bönderna ett tillskott på "bara" ca 100.000 euro. För Ålands största mjölkgård som svarar för nästan 20 procent av mejeriets total invägning kan det alltså bli en inkomstökning på ungefär 20.000 euro, men ägarna räknar ändå med att mjölkproduktionen i år gör en förlust på drygt 100.000 euro.
ÅCA:s försäljning av färskmjölk på Åland var i fjol ca 2 miljoner liter eller "bara" 12-13 procent av den totala mjölkinvägningen. Av den totala invägda mjölkråvaran förädlas nämligen drygt 70 procent till produkter som exporteras från Åland.
ÅCA:s vd Johannes Snellman uppger att medelpriset på lättmjölk i Finland i fjol var 1,10 euro per liter inklusive moms och med alla leverantörers mjölk inräknad. Men medelpriset på Åland har de två senaste åren legat klart under prisnivån på finländska fastlandet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab