Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.2.2015 / Landsbygdens Folk
USA-farmare vill igen köpa GMO-fritt utsäde
Enligt amerikanska marknadsforskare förefaller trenden långsamt att vända. Efterfrågan på GMO-fritt utsäde har ökat bland USA-farmarna. Fenomenet har iakttagits i flera delstater i mellanvästern, inklusive Iowa och Illinois, rapporterar Dow Jones News.
De flesta farmare är fortfarande övertygade om GMO-sorternas överlägsenhet. De är resistenta mot skadeinsekter och ger en hög avkastning. Å andra sidan har priset på majs sjunkit med hälften de senaste två åren, medan sojapriset har fallit med 35 procent. Detta har ökat intresset för GMO-fria sorter, eftersom de sänker insatskostnaderna och ger bättre marginaler då priset är lågt. Odlarna oroar sig också över den tilltagande resistensen mot glyfosat.
Samtidigt har motståndet mot genmodifierad mat fått medvind i USA. En växande skara konsumenter frågar efter livsmedel utan genmodifierat innehåll. Marknaden för GMO-fria produkter har ökat med femton procent.
GMO-fri mat är ett av de snabbast växande områdena inom livsmedelsbranschen i USA. Under 2013 steg försäljningen av certifierade GMO-fria produkter till tre miljarder dollar och takten tilltar.
En del stora tillverkare av förpackade livsmedel, bland annat General Mills och Post Holdings, har börjat stryka GMO-produkter ur sortimentet. Marknadsforskare varnar redan för att livsmedelsföretagen kan förlora kunder och förtroende om de inte följer trenden.
Enligt en rapport från The Hartman Group börjar USA-konsumenterna bli kritiska och kräver information om innehållet i maten. Fyra av tio konsumenter uppger att de försöker undvika mat som innehåller GMO. 23 procent köper färre GMO-produkter än tidigare.
Mer än 66 procent av de tillfrågade konsumenterna stöder en obligatorisk GMO-märkning. Nästan hälften skulle helst förbjuda genmodifierade matprodukter. Det viktigaste argumentet är oron för hälsan och välbefinnandet.
Hittills har drygt 24.000 företag anslutit sig till organisationen "Non-GMO Project" som tillhandahåller en märkning med certifikat. Märkningen ska garantera att produkten innehåller mindre än en procent GMO.
Den ökande efterfrågan på GMO-fria livsmedel har höjt priset på råvarorna. Det är ont om gårdar som kan leverera majs och soja utan genteknik. Dessutom måste de extra kostnaderna för separering från genmodifierade sorter bakas in i priset.
Producenterna försöker svara på trenden genom att öka odlingen av konventionella sorter. Marginalerna inom den genmodifierade odlingen har krympt. Många farmare har hamnat i en svår ekonomisk situation. Antalet gårdar som skriver förluster har ökat.
Odlarna hoppas att konventionella sorter ska ge en bättre ekonomi. Det är goda utsikter för mindre företag som levererar genteknikfritt utsäde. På sina håll har det konventionella utsädet till och med tagit slut i handeln.
Företaget Beck´s Hybrids beräknar att försäljningen av konventionella majssorter i år kan öka med 45 procent. De stora jättarna Monsanto och DuPont tror däremot inte på en rusning efter koncernernas egna konventionella sorter.
Ökningen stannar under tio procent. Efterfrågan på konventionella sorter är just nu ett begränsat och regionalt fenomen. Något trendbrott till nackdel för GMO är tillsvidare inte i sikte, uppger man hos DuPont.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab