Kött som används i bearbetade livsmedel, som lasagne eller köttbullar, borde märkas med ursprungsland precis som man redan gör med färskt nötkött, skriver parlamentet i en resolution som antogs på onsdagen. Ledamöterna uppmanar EU-kommissionen, som publicerade en rapport om frågan i slutet av 2013, att ta fram ett lagförslag som också kan bidra till att återskapa konsumenternas förtroende för livsmedelsbranschen.
I resolutionen uppmanar ledamöterna EU-kommissionen att följa upp sin rapport från 2013 med lagförslag om en ursprungsmärkningsplikt för kött i bearbetade livsmedel, för att få ökad insyn i hela livsmedelskedjan, bättre information till konsumenterna och återskapa förtroendet för branschen.
– Sedan hästköttsskandalen är det upp till oss att återvinna konsumenternas förtroende. Vi uppmanar kommissionen att föreslå en lag som gör det obligatoriskt att märka ut ursprungsland, för det kommer att leda till ökad insyn och tydlig och fullständig information till konsumenterna. Vi måste dock se till att det här inte leder till extra bördor för små och mellanstora företag, som det finns många av i den här branschen, sa miljö- och livsmedelsutskottets ordförande Giovanni La Via (EPP, IT).
Ledamöterna upprepar sin oro över livsmedelsbedrägeriernas potentiella inverkan på livsmedelssäkerheten, konsumenthälsan, konsumentförtroendet, livsmedelskedjans funktionssätt och jordbruksprisernas stabilitet.
Låt konsumenterna välja
Parlamentet understryker att kommissionen i sin egen rapport bekräftar att över 90 procent av de tillfrågade konsumenterna anser det viktigt med ursprungsmärkning på bearbetade livsmedel. Ledamöterna konstaterar att detta är en av flera faktorer som kan påverka konsumentbeteendet.
Eventuell inverkan på priserna behöver kollas upp
Ledamöterna betonar att de uppskattningar som gjorts när det gäller en obligatorisk ursprungsmärknings inverkan på priserna, baserad på en undersökning av en fransk konsumentorganisation, skiljer sig betydligt från EU-kommissionens rapport. Ledamöterna rekommenderar därför att prisfrågan utreds ytterligare för att man ska få en klarare bild av de eventuella priseffekterna, under förutsättning att en sådan utredning görs tillsammans med konsumentorganisationer och inte försenar lagstiftningsförslag.
Bakgrund
Beroende på medlemsstat uppskattas 30–50 procent av den totala mängden kött från slaktade djur bearbetas till köttingredienser i livsmedel, framför allt till malet kött, köttberedningar och köttprodukter.
Resolutionen antogs med 460 ja-röster mot 204 nej-röster och 33 nedlagda röster.
Mer information
Kontakt:
Sara AHNBORG
Presstjänsten – svenska
sara.ahnborg(at)europarl.europa.eu
(+32) 498 98 13 36
(+32) 2 283 40 18 (BXL)
Baptiste CHATAIN
Presstjänsten - miljö och folkhälsa
(+32) 2 28 40992 (BXL)
(+33) 3 881 74006 (STR)
(+32) 498 98 13 37
envi-press(at)europarl.europa.eu