Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.2.2015 / SLC
Evira: Den elektroniska ärendetjänsten öppnas i Vipu 9.2
Ansökan om förskott på nationella husdjursstöd och ansökan om växthusstöd samt anmälan om deltagande i systemen för EU:s djurbidrag och nationella husdjursstöd öppnas 9.2 i Viputjänsten. Viputjänsten har också uppdaterats med uppgifter som hör ihop med CAP-reformen. Dem kan man studera redan innan den samlade stödansökan öppnas.

Anmälan om deltagande kan göras elektroniskt

År 2015 ska alla nötkreaturs-, får- och getgårdar göra nya anmälningar om deltagande i systemen för EU:s djurbidrag och nationella husdjursstöd, eftersom de gamla anmälningarna inte längre gäller. Deltagandet kan man behändigt anmäla i Viputjänsten.

De som ansöker om förskott på nationella husdjursstöd för nötkreatur, tackor och hongetter ska göra en anmälan om deltagande i systemen för nationella husdjursstöd samtidigt som de ansöker om förskott. Det rekommenderas att de ansöker om förskott samtidigt lämnar in anmälan om deltagande i EU:s djurbidrag. De som inte ansöker om förskott kan lämna in anmälan om deltagande i Viputjänsten senast den 30 april 2015. 
Ansökan om förskott på nationella husdjursstöd är öppen till den 23 mars 2015.

Den elektroniska ansökan om växthusstöd fick ett gott mottagande

Ansökan om växthusstöd är öppen till den 2 mars 2015. Den övre åldersgränsen 68 år har slopats i fråga om växthusstöd. Stödet begränsas inte heller längre av den ålderspension (LFöPL-ålderspension) som avses i lagen om pension för lantbruksföretagare. Villkoren angående odling och tekniska krav på växthus förblir oförändrade.

I fjol var första gången växthusstöd kunde sökas elektroniskt. Då lämnade så många som hälften av dem som ansökte om stödet in sin ansökan via Viputjänsten.   

Uppgifter som hör ihop med CAP-reformen kan kontrolleras i Vipu

Också andra än de som ansöker om växthusstöd eller förskott har goda skäl att redan logga in i Vipu, eftersom uppgifterna i tjänsten har uppdaterats i överensstämmelse med CAP-reformen. I gårdsavsnittet ser man om det krav på areal med ekologiskt fokus som hör ihop med det nya förgröningsstödet gäller den egna gården.

I avsnittet för skiftesuppgifter kan man kontrollera huruvida basskiftena är ersättningsberättigande när det gäller miljö- och kompensationsersättning, ersättning för ekologisk produktion samt nordliga hektarstöd. Där kan man dessutom se vilket styrningsområde basskiftet hör till för miljöersättningens del.
I avsnittet för skiftesuppgifter ser man också uppgifter om bevarande av permanent gräsmark, t.ex. huruvida skiftet har klassats som Natura-gräsmark. Med Natura-gräsmark avses ett skifte som utgör permanent gräsmark och som till någon del omfattas av ett Naturaområde. I avsnittet kan man se hur många år hela basskiftet oavbrutet har utgjort gräsmark (vall). Beräkningsperioden grundar sig på de uppgifter som anmäldes 2010–2014.

Ansökningsguiden blir klar i mars. Den innehåller viktig information om de nya stödvillkoren och olika skiftesegenskaper.

Ytterligare upplysningar vid Landsbygdsverket:

Växthusstöd:
Överinspektör 
Lea Anttalainen 
Tfn 0295 31 2423
 
EU:s djurbidrag:
Överinspektör
Hannele Laurén 
Tfn 0295 31 2440
 
Nationella husdjursstöd:
Överinspektör
Pia Mattila 
Tfn 0295 31 2442
 
Viputjänsten:
Systemsakkunnig
Piia Ylikoski
Tfn 0295 31 2344
 
fornamn.efternamn@mavi.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab