Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.2.2015 / Landsbygdens Folk
Stort intresse i Österbotten för fårnäringen
- Priserna har pressats och vi ligger som bäst under 4 euro per kilo, vilket är märkligt med tanke på den låga självförsörjningsgraden. Men i likhet med övriga sektorer är det säkerligen importen av lammkött som påverkar negativt på prisbildningen, säger han.
Det låga producentpriset förvånar också om man beaktar att finländarnas konsumtion av lammkött ökar.
- Kanske det är lågkonjunkturen som påverkar negativt. Konsumenterna väljer kanske malet kött som är billigt och man ska också komma ihåg att lammkött fortfarande är en specialprodukt som förknippas med vissa helger. Men köttet är utmärkt och kan ätas när som helst, konstaterar Berg.
Fårnäringen är ett attraktivt alternativ eftersom en satsning på en anläggning inte kostar lika mycket jämfört med andra sektorer, som till exempel mjölksektorn. Bergs anläggning som byggdes 2009 kostade cirka 150.000 euro.
- Det krävs inte en så stor investering för att bli fårproducent, men det är klart att investeringen ska återbetalas och det krävs hårt jobb för att få verksamheten att gå runt.
Går den runt?
- Jo, det gör den. Förutsatt att man är beredd på att arbeta mycket.
En av besökarna som planerar att bli fårproducent är Kenneth Nylund. Han har redan en lämplig byggnad i form av ett nästan 1.200 kvadratmeter stort grishus.
- Jag sålde suggorna för flera år sedan, men har fortfarande kvar slaktsvin. Men som jag ser det finns ingen lönsamhet inom svinnäringen medan utsikterna för fårnäringen är bättre. För mig innebär det inte några stora förändringar att sadla om och börja med fåren, säger Nylund.
Vad talar för fårnäringen?
- Försörjningsgraden är låg och konsumtionen ökar. I Österbotten har vi dessutom lämpliga gräsmarker och EU trycker ju på med mer förgröningsarealer och då måste vi väl odla gräs, säger han och skrattar.
Gårdsbesök ordnades också hos producenten Christer Ollqvist och i början av den här veckan tog Anders Norrback emot en grupp besökare i Övermark. I samband med gårdsbesöken ordnade Lantbrukssällskapet föreläsningar om bland annat Tajma slakteri och aktuellt från lammköttsmarknaden samt om fördelarna med att höra till produktionsuppföljningen.
- Produktionsuppföljningen har ett eget djuruppfödnings- och avelsprogram med många bra egenskaper. Man får bättre kontroll över aveln om man är med, säger Milla Alanco, fårrådgivare vid Proagria Södra Österbotten.
Alanco skriver under att intresset för fårnäringen ökar och hänvisar bland annat till en undersökning som visar att fårgårdarna förhåller sig huvudsakligen positivt till framtiden.
- Det finns också många som har planer på att investera och vi är nöjda med antalet besökare under vårt studiebesök. Det återstår att se om det försämrade prisläget också påverkar investeringsivern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab