Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.2.2015 / Landsbygdens Folk
Blir störst i landet på tomat
Medelpriset tomat kan variera kraftigt under ett år och bröderna Sigg förnekar inte att priserna gärna skulle få vara högre.
- På sistone har vi haft ganska bra priser, men på grund av dåliga ljusförhållanden under vintern har produktionen minskat med 10-12 procent så läget är utmanande. Nu hoppas vi på mer sol och minusgrader eftersom det förbättrar fuktförhållandena.
De är kritiska mot handeln som enligt dem tar för stora marginaler på inhemska grönsaker.
- Det är bara att se på packeriernas försäljningspriser och jämföra med priset i butikshyllorna. Frågar du mig beter sig de stora aktörerna inom handeln som svin, säger Patrik.
Den nya anläggningen har alla senaste tekniska innovationer installerade. Anläggningen är indelad i tre olika zoner som fungerar oberoende av varandra. På så sätt kan de odla flera olika sorter samtidigt och ökar företagets flexibilitet.
En annan intressant detalj i investeringen på cirka 5,3 miljoner euro är att anläggningen har en egen vattenreservoar. Reservoaren är redan fylld med vatten och totalt handlar det om mängder på 4.400 kubikmeter.
- Om det inträffar något så kan vi använda vatten ur vår reserv och är självförsörjande i sex dygn. Vi har också borrat tre hål hundra meter i berggrunden där vi kan - om det behövs - pumpa 400 kubik i dygnet.
I växthusnäringen har storleken betydelse. Genom att ha en stor produktion i moderna anläggningar maximeras skörden per kvadratmeter. Samtidigt minskar kostnaderna.
- När vi köper in konstgödsel beställer vi en långtradare full. Det gör att vi att konkurrensutsätta många inköp och på så sätt pressa priset. Så genom att vara stora producenter kan vi sänka produktionskostnaderna per kvadratmeter.
Expansionen kommer inte att ta slut här.
- Ända sedan vi kom med i bolaget har vi strävat efter att utöka verksamheten. Nu har vi en odlingsyta under tak på cirka 7 hektar och inom 5-6 år planerar vi att utöka den till 12 hektar. Vår strategi har alltid varit att vinna marknadsandelar. Vi tror på framtiden och satsningen har varit medveten, säger de.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab