Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
6.2.2015 / Landsbygdens Folk
Brittiskt matombud får större befogenheter
Ombudsmannens kansli leds av Christine Tacon, som hittills har fått nöja sig med att dela ut reprimander till de stora affärerna. Det försämrade ekonomiska läget har emellertid ökat pressen på handelns leverantörer.
Regeringen vill nu ge matombudet starkare muskler. Enligt ett lagförslag som ligger i parlamentet ska Tacon få befogenheter att straffa motsträviga handelskedjor med kännbara böter.
En centralaffär som bryter mot regelverket Grocery Supply Code kan i värsta fall räkna med böter som motsvarar en procent av kedjans inhemska årsomsättning. Eftersom reglerna är bindande för de tio största handelskedjorna kan det bli höga belopp.
Enbart marknadsledaren Tesco riskerar ett potentiellt bötesstraff på 400 miljoner pund, omräknat nästan 530 miljoner euro. Böter kan emellertid inte skrivas ut retroaktivt för tidigare förseelser.
Den skärpta linjen har föranletts av det försämrade klimatet inom den brittiska handeln och de fallande mjölkpriserna. Handeln anklagas bland annat för sin hårda linje mot mejerierna och hela mjölksektorn.
Ett priskrig mellan kedjorna har pressat mjölkpriset så mycket att mejerierna har fått problem. Kooperativet First Milk måste i januari ställa in sina betalningar till mjölkproducenterna för två veckor för att klara finanserna.
Den brittiska producentorganisationen NFU välkomnar matombudets nya befogenheter, men efterlyser större möjligheter att ta primärproducenterna i försvar. Mjölkproducenterna känner sig hjälplösa och utestängda.
Enligt NFU måste man nu börja diskutera möjligheten att utvidga Grocery Supply Code till att omfatta aktörer i början av leverantörskedjan. Våra farmare saknar ännu stöd gentemot orättvis handel, säger NFU:s ombud för livsmedelskedjan Tom Lander.
För handeln kommer förändringen i ett känsligt skede. Marknadsledaren Tesco meddelade i början av året att koncernen kommer att stänga 43 olönsamma filialer och avskeda 2.000 medarbetare. Kedjan har mer än 3.300 filialer i Storbritannien med 310.000 anställda. Omstruktureringen är ett försök att förbättra den dåliga lönsamheten.
De tyska konkurrenterna Aldi och Lidl har tagit marknadsandelar av alla brittiska kedjor med sin aggressiva prissättning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab